Un produs Blogger.

luni, februarie 11, 2013

Cuvântul de întâmplinare a d-lui prof. univ.dr. Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România

Mă bucur că aniversarea ASTRA, prestigioasa instituţie de cultură recunoscută internaţional, ne oferă prilejul de a saluta iniţiativa organizării în cadrul manifestărilor omagiale şi a unei expoziţii de artă contemporană.

Întotdeauna artiştii români au fost aproape de cultura populară ce a constituit un inepuizabil rezervor de inspiraţie de-a lungul timpului. Este suficient de elocvent să luăm ca repere un Brâncuşi sau Ţuculescu. Sibiul cultural a devenit un obiectiv important pe harta lumii mai ales odată cu desemnarea lui drept Capitală Europeană a Culturii, dar s-a consacrat în timp şi prin festivaluri de prestigiu de teatru, film sau jazz, festivaluri care au înscris oraşul într-un spaţiu cultural internaţional select.

Cu siguranţă domeniul artelor vizuale ar merita proiecte care să pună în valoare potenţialul creator din acest domeniu. Pe fondul unei tradiţii muzeistice importante (şi mă refer la Muzeele ASTRA şi Brukenthal), s-ar putea constitui cu siguranţă evenimente majore pe care UAP din România le-ar susţine cu mult entuziasm. Consider că ar fi un bun prilej pentru publicul sibian, obişnuit deja cu producţii culturale la cel mai înalt nivel, să poată asista şi în zona artelor vizuale la manifestări de anvergură celor mai sus menţionate.

Iniţiativa dumneavoastră de acum - organizarea Saloanelor ASTREI, Ediţia I - conjugată cu practica Muzeului Brukenthal prin Centrul de Artă Contemporană care a generat proiecte de mare succes, sau cu aceea de constituire a Arhivei de Artă Contemporană Lia si Dan Perjovski, ar putea fi un argument major că Sibiul merită să fie gazda unei manifestări importante pentru arta contemporană.

În speranţa că un astfel de proiect de anvergură s-ar putea concretiza la Sibiu într-un viitor apropiat, salut încă o dată, în numele UAP din România, iniţiativa organizării primei ediţii a Saloanelor ASTRA. Vă doresc viaţă lungă, vizitatori cât mai mulţi şi un parcurs cât mai convingător în cultura mare.


Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP