Un produs Blogger.

joi, aprilie 25, 2013

Eveniment in Muzeul in aer liber in cadrul proiectului "CultTour"





Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu organizează luni 29 și marți 30 aprilie 2013, în cadrul proiectului CultTour* - Cultural (garden) heritage as focal points for sustainable tourism, o sesiune de lucru cu tema „Peisajul cultural ca produs turistic”. Evenimentul se va desfășura în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), în sala de conferințe a Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, începând cu orele 1000 .

Evenimentul este dedicat profesioniștilor implicați în cercetarea, restaurarea și mai ales în valorificarea peisajului cultural din perspectivă turistică.
Acestă întâlnire are drept principal obiectiv schimbul de bune practici și experiențe în abordarea peisajului cultural, urban sau rural deopotrivă, din perspectiva valorificării turistice sustenabile.
Lucrările vor fi grupate în jurul a trei teme:

1. Muzeul ASTRA ca peisaj cultural. Sărbătorind în acest an 50 de ani de la inaugurare, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în dubla lui calitate de gazdă și beneficiar direct al proiectului CultTour, este subiectul și obiectul lucrărilor celei dintâi secțiuni. Se vor surprinde elemente ale construirii și devenirii muzeului în ipostaza de peisaj cultural.

2. Modele de reutilizare a peisajului cultural. Reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal din Avrig este situl pilot al României în cadrul proiectului CultTour. Element de peisaj cultural emblematic pentru Țara Oltului și județul Sibiu, palatul de la Avrig este în curs de redefinire a funcționalității din perspectiva dezvoltării turistice durabile iar modelele de reutilizare sunt propuse prin intermediul acestui proiect. Abordări similare vor fi dezbătute pe parcursul acestei secțiuni.

3. Workshop pe tema turismului cultural. Această secțiune va fi codusă de doamna Claudia Bauer-Krosbacher, specialist în dezvoltarea de produse turistice culturale din cadrul IMC Universitatea de Științe Aplicate din Krems Austria, partener furnizor de know-how în cadrul proiectului CultTour. Se intenționează o abordare practică, interactivă și participativă.

*CultTour SEE/B/0006/4.3/X este un Proiect INTERREG IVB, finanțat de UE în cadrul Cooperării Teritoriale Europene (ETC - European Territorial Co-operation), Programului de Cooperarea Transnațională Sud-Estul Europei (SEE - South East Europe Transnational Cooperation Programme) și cofinanțat de  Fondul European de Dezvoltare Regională (ERDF - European Regional Development Fund). Implementarea proiectului se desfășoară în perioada ianuarie 2011 -  decembrie 2013, iar suma totală de finanțare a proiectului se ridică la 2.672.360,00€.

CultTour urmărește implementarea unor strategii de conservare și valorificare a locațiilor de patrimoniu cultural (grădini și spații în aer liber) oferindu-le o utilizare contemporană, păstrând în același timp acel ”genius loci” caracteristic.

Proiectul se bazează pe faptul că nevoia de oferte turistice profesionale și de un personal bine educat, după standarde internaționale este în continuă creștere in Europa de Sud Est. Prin urmare, CultTour dorește să adreseze această nevoie, prin crearea de scenarii și strategii pentru o dezvoltare bine adaptată a turismului, bazată pe principii de sustenabilitate și economie regională.



Parteneri:
Rol Denumire Abreviere Țara
Lider proiect Municipalitatea Avrig AVRIG România
Partener 1 C.N.M. ASTRA CNM ASTRA România
Partener 2 Fundația Samuel von Brukenthal Brukenthal România
Partener 3 IMC Universitatea de Științe Aplicate Krems IMC Krems Austria
Partener 4 Universitatea de Resurse Naturale și Științe Aplicate asupra Vieții, Viena BOKU Austria
Partener 5 Municipalitatea din Veliko Turnovo VTurnovo Bulgaria
Partener 6 Municipalitatea din Alexandroupolis Alexandroupolis Grecia
Partener 7 Departamentul Regional pentru Patrimoniul Cultural- Regiunea Apuglia RegPug Italia
FEDER 20% Partener1 Universitatea Tehnică din Berlin TU Berlin Germania

Cu stimă,
Complexul Național Muzeal ASTRA

Director general,
Valeriu Ion Olaru
Manager de proiect
Director M.C.P.T. ASTRA
Ciprian Ștefan

Mai multe detalii despre proiectul CultTour - Cultural (garden) heritage as focal points for sustainable tourism puteti găsi accesând www.culttour.eu
Mai multe detalii despre comunicări și participanții la eveniment puteți găsi în agenda evenimentului.

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP