Un produs Blogger.

luni, aprilie 08, 2013

Ziua Internaţională a Rromilor sărbătorită la Muzeul ASTRA

Încă din anul 1971, data de 8 aprilie marchează Ziua Internaţională a Rromilor. Cu acest prilej, ca în fiecare an, Muzeul ASTRA şi-a propus să aducă în atenţia opiniei publice istoria, cultura şi drepturile acestei comunităţi printr-o serie de manifestări organizate de muzeograful Oana Burcea.

Pe data de 4 aprilie, în cadrul fazei judeţene a Olimpiadei Naţionale „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, desfăşurată la Casa Artelor din Piaţa Mică nr. 21, doi tineri meşteşugari de origine rromă, Victor Căldărar (Atelier familial Bratei) şi Victor Clopotar (Şcoala cu Clasele I-VIII Bratei) au participat la secţiunea prelucrare metal, câştigând premiul I şi calificându-se la faza naţională a olimpiadei, ce va avea loc în perioada 20–25 august 2013.

Vineri 5 aprilie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Hostel Diana au avut loc ateliere de împletit nuiele şi de căldărărit, în cadrul cărora meşteşugari iscusiţi au făcut cunoscută arta lor elevilor din ciclul primar de la Şcoala Gimnazială din Alţâna, iar muzeografii au oferit o lecţie de istorie şi cultură a rromilor din Transilvania. Lecţia a fost reluată şi pe durata excursiei documentare de sâmbătă, 6 aprilie, din oraşul Tălmaciu, unde elevii de la Şcoala cu Clasele I-VIII din Ighişu Vechi, au vizitat o comunitate de cortorari. Pe această cale Muzeul ASTRA mulţumeşte sponsorului Simpa SA Sibiu pentru dulciurile oferite participanţilor. 

In data de 8 aprilie publicul a avut ocazia să viziteze la Sala Studio a Muzeului ASTRA din Piaţa Mică nr. 11, expoziţia de fotografie contemporană şi de colecţie Rromii. Habitat. Port. Tradiţie. Portret. În acelaşi spaţiu, a fost proiectat filmul Azi eram frumoasă jună (2008), în regia Alexandrei Gulea, din arhiva Astra Film. Filmul reprezintă o călătorie muzicală în comunitatea de origine rroma din Clejani, un sat situat la 50 de kilometri de Bucureşti, unde rromii sunt muzicanti din tată în fiu, de multe generaţii.


Biroul de presă al C.N.M. ASTRA Sibiu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP