Un produs Blogger.

miercuri, iulie 10, 2013

FNTP finanţat anul acesta de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Complexul Naţional Muzeal ASTRA a înregistrat un nou succes prin proiectul Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare care a obţinut un punctaj de 89,33 în valoare de 55.924 lei, în cadrul sesiunii de proiecte culturale pe anul 2013 (etapa 1), secţiunea Patrimoniu Imaterial a concursului de proiecte pentru finanţare nerambursabilă al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare este parte integrantă a programului de revitalizare şi recuperare pentru cultură şi economie a patrimoniului imaterial, cunoscut sub numele de „Tezaure Umane Vii” derulat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA. Ediţia a XI–a se va desfăşura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 9 - 11 august 2013.

Festivalul îşi propune valorificarea patrimoniului cultural tradiţional, exprimat prin valorile cotidiene din viaţa comunităţilor rurale din judeţele Bihor, Călăraşi şi Mehedinţi, precum şi a celor româneşti din afara graniţelor ţării (anul acesta invitat este Ansamblul Gheorghe Nistor din Micherechi, Ungaria) şi de asemnea, încurajarea tinerei generaţii de a cunoaşte, însuşi, perpetua şi a face cunoscute aceste tradiţii în toată lumea, ele constituind un tezaur al patrimoniului nostru cultural naţional, marca propriei identităţi etno-culturale.

Evenimentul este conceput ca o manifestare interactivă între actanţi şi publicul vizitator. Muzica tradiţională, dansul, atelierele de arte plastice sau arte mecanice, demonstraţiile culinare, reprezintă modalităţi prin care valorile comunităţilor reprezentate sunt perpetuate şi însuşite de către tânăra generaţie.

În cele 3 zile ale Festivalului, participanţii-actanţi vor evolua în faţa vizitatorilor, după un program desfăşurat simultan pentru toate secţiunile:

Arte religioase şi arte literare: în gospodăriile transferate în muzeu din zonele de provenienţă ale participanţilor-actanţi se vor afla purtătorii tradiţiilor orale, povestind scene din viaţa satului, rememorând obiceiuri de peste an, recitând sau cântând creaţii populare, într-o autentică atmosferă de "şezătoare".

Arte muzicale şi coregrafice: grupurile de dansatori şi interpreţi (vocali şi instrumentali) se vor succeda în spectacole desfăşurate pe scena de pe lac sau animând diferite zone ale muzeului.

Arte plastice: meşterii şi creatorii populari îşi vor demonstra îndemânarea, creând, după tehnici tradiţionale, produse autentice.

Arte culinare: vor fi preparate mâncăruri după reţete tradiţionale, în zona Târgului de Ţară.

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA
Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP