Un produs Blogger.

vineri, mai 16, 2014

Proiectul "Intre traditie si modernitate" intra in competitie nationala


Între tradiţie şi modernitate - Şcoala din muzeu
Motto:
„Nu doar să practici arta, ci să-i pătrunzi secretele
Ludwig van Beethoven


Școala și Muzeul au stat cu adevărat împreună pentru o zi în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului dovedind că pentru a implica un copil în activități de învățare este nevoie de multă imaginație și dedicare din partea cadrelor didactice, dar și de colaborare cu Tradiția. Această colaborare a reușit să transmită mai mult decât cunoștințe, a descoperit resortul la care trebuie apelat pentru a lega teoria de practică și de realitățile și solicitările lumii contemporane. 

Potențialul educativ al patrimoniului deținut de Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este imens. Pentru a-l pune cu adevărat în valoare este nevoie de ceva mai mult decât dorința colectivului de muzeografi: este nevoie de cooperarea strânsă cu dascăli dedicați, deschiși unor abordări inter- și transdisciplinare a curriculei școlare, care să-și dorească să pregătescă elevii pentru provocările pe care societatea contemporană adevărat le adresează în secolul al XXI-lea.

Spaţiul nonformal al Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu a devenit pentru o zi, pentru elevii din ciclul gimnazial al şcolilor „Radu Selejan” şi „Regina Maria”, un spaţiu activ de învăţare prin joc şi activitate practică. Organizaţi în grupuri mici, cei 170 de elevi au descoperit, alături de colegi, profesori şi muzeografi, răspunsurile la activităţile din fişele de lucru primite. Timp de 4 ore, aceştia au căutat gospodării, au fotografiat, au vorbit, au măsurat, au explicat, au calculat, au pictat, au întrebat profesori şi muzeografi, au scris, au studiat plante şi păsări, s-au jucat, au râs, au semănat cartofi, au făcut pâine, au schimbat mailuri, şi-au făcut prieteni. Videoclipurile şi prezentările realizate, postate pe site-urile instituţiilor partenere, arată că se pot deprinde şi altfel tainele disciplinelor. Această activitatea pilot este parte integrantă a proiectului „Şcoala din muzeu” ce are ca scop editarea unui ghid interactiv de pedagogie muzeală, un complementar al procesului de învăţare.

Colectivul de specialitate al acestui proiect, compus deopotrivă din specialiști în muzeografie și educație muzeală și profesori ai celor două instituții de învățământ gimnazial participante au deschis noi drumuri în colaborarea dintre Muzeu, ca instituție de cultură și formator neconvențional, și Școală, ca instituție de educație și formare,adevărate punți pentru colaborări viitoare. Pregătirea generației de mâine stă în mâinile adulților, cei mici fiind dornici și complet deschiși să participe la acțiuni care să-i co-responsabilizeze, să-i co-intereseze și să le incite imaginația. Entuziasmul lor și implicarea, cu toată inima, constituie un exemplu!

Proiectul ”Între tradiție și modenitate - Școala din muzeu” este un proiect educațional desfășurat în parteneriat între Școala Gimnazială ”Radu Selejan”, Școala Gimnazială ”Regina Maria” și Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu în cadrul săptămânii ”Să știi mai multe, să fii mai bun!”, aprilie 2014.    

Obiectivul general:
Descoperirea unor modalităţi atractive şi incitante de îmbunătăţire a procesului de învăţare prin derularea de activităţi practice, în grupuri mici, mijlocite de patrimoniul muzeal.

Obiective specifice:
  • Explorarea prin activităţi practice, în spaţiul muzeal, a ştiinţei şi tehnicii populare şi înţelegerea relaţiilor dintre ele.
  • Dezvoltarea competenţelor de comunicare în limbajul specific disciplinelor proiectului.
  • Formarea şi exersarea abilităţilor de colaborare şi interpersonale elev-elev, grup-grup, grup-profesori şi muzeografi.
  • Redescoperirea valorilor tradiţionale şi fundamentarea propriei identităţi prin intermediul activităţilor desfăşurate în muzeu.

Pentru detalii puteti descarca fisierul in format PDF sau sa accesati site-ul Scolii Gimnaziale Radu Selejan http://www.scoalaraduselejan.ro


Puteţi susţine acest proiect votând pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale Platforma de votare - Competiţia "O activitate de succes în Şcoala Altfel!": Votes şi validând votul Dumneavoastră prin link-ul primit pe adresa de e-mail.

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP