Un produs Blogger.

miercuri, mai 28, 2014

Weekend special dedicat copiilor la Târgul de țară

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vă așteaptă în acest sfârșit de săptămână la Târgul de țară cu un program special dedicat copiilor.

Veți putea găsi aici preparate care au fost dintotdeauna pe placul copiilor: supă de găină cu țăiței de casă sau găluște, chifteluțe cu sos de roșii și piure de cartofi, musaca de cartofi, clătite cu gemuri de fructe și prăjituri sau plăcinte cu fructe de sezon.

Copiii sunt invitați să participe la ateliere culinare care îi vor integra în atmosfera copilăriei din satul bunicilor: prepararea ”pupezelor” sau a ”cucilor” din aluat de pâine sau pregătirea propriei plăcinte cu fructe de sezon se poate transforma într-o activitate plăcută.

”Pupezele” sau ”cucii” sunt mici figurine din aluat de pâine pe care copiii le modelau, alături de mamele sau bunicile lor în ziua de copt pâine. Mai demult ele se făceau, în mod ritualic, în satele din Transilvania, doar primăvara, înainte de Mucenici pentru a fi împărțite de pomană, după sfințirea lor la biserică, tuturor copiilor întâlniți pe drum. Două dintre cele 40 de păsări de pâine se păstrau,de fiecare dată, pentru a fi atârnate de o sfoară într-un pom din livada casei. Ele aveau menirea de a grăbi venirea primăverii și de a atrage păsările să curețe pomii de viermi și omizi, asigurând o recoltă bogată, cu fructe sănătoase. Încet-încet semnificație ritualică s-a pierdut, însă bunicii de la țară au continuat să-și încânte nepoții de la oraș cu aceste figurine realizate din resturi de cocă. Fiecare copil putea da frâu liber imaginației și își putea decora pupăza cu semințe de măr, boabe de porumb, fasole sau grâu, ridicând cât mai sus creasta ”pupezelor” sau răsfirând coada ”cucilor”.

Vă așteptăm, dragi copii, să retrăiți în Muzeul ASTRA un crâmpei al copilăriei din satul tradițional participând la atelierele culinare din Târgul de țară. Descoperiți gustul minunat al ”pupezelor” proaspăt scoase din cuptor, pregătiți-vă propria plăcintă pentru a vă putea servi părinții sau prietenii cu ceva făcut de mâna voastră!


Aletierele culinare se vor desfășura duminică 1 iunie începând cu orele 11, 13 și 15. 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP