Un produs Blogger.

joi, iunie 05, 2014

Valea Secaşelor promovată de Muzeul ASTRA în cadrul „Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu”


La sfârşitul acestei săptămâni, Consiliul Judeţean Sibiu, împreună cu instituţiile de cultură aflate sub tutela sa, promovează în cadrul „Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu”, o nouă regiune turistică sibiană: Valea Secaşelor.
 
„Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu” este un proiect conceput pentru a se desfăşura anual în fiecare week-end din lunile mai/iunie şi septembrie/octombrie, în cele cinci zone etnografice ale judeţului Sibiu: Valea Secaşelor, Ţara Oltului, Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului şi Valea Târnavelor. 

Complexul Naţional Muzeal ASTRA se va implica în promovarea Văii Secaşelor prin organizarea unor târguri de produse tradiționale cu participarea producătorilor din Ocna Sibiului (sâmbătă, 7 iunie) şi Ruşi (duminică, 8 iunie). Între orele 10:00 şi 16:00, cumpărătorii vor putea achiziţiona legume şi fructe proaspete, produse lactate de oaie şi de vacă, miere de albine, produse de panificaţie şi brutărie tradiţională. De asemenea, la Ocna Sibiului, muzeograful C.N.M. ASTRA Lucian Robu va prezenta vizitatorilor expoziţia meșterului rotar Simion Cojocaru şi Colecţia Muzeală „Anuţa și Aurel Achim”.

Meșterul Simion Cojocaru păstrează viu un obicei vechi al zonei: arta obiectelor in miniatură. El creează cu pasiune cărucioare, războaie de ţesut, rotile, maşini de semănat porumb, teascuri, roabe cu doua roţi, toate reproduse la scară mică. A primit diverse premii pe plan local şi multe din operele lui au fost donate.

Deşi nu sunt originari din Ocna Sibiului, soţii Achim au alcătuit, în nouă ani, o colecţie etnografică de peste 5000 de obiecte. Frate cu Emilian Achim, a cărui colecţie din Almaşu Mare (judeţul Alba) este apreciată în întreaga ţară, Aurel Achim a avut exemplul şi experienţa acestuia în minte când s-a hotărât să-şi facă muzeu. Patima colecţionării a venit odată cu pensionarea şi mutarea la Ocna Sibiului, unde a amenajat într-o casă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, o colecţie privată, considerând că cei ce nu-şi cunosc trecutul nu se pot bucura de prezent.

Soţii cumpără obiecte cu entuziasm, iar Aurel Achim repară mecanismele, făcându-le să funcţioneze. Astfel, s-au înconjurat de obiecte mari şi mici, pe care le-au expus în două camere şi în curte: pick-up-uri şi discuri de vinil, aparate de fotografiat, bancnote, bijuterii, instrumente muzicale, ceramică, un război de țesut, o masă de frizer, mașini de cusut, război de țesut, o roată de olar, o șaretă de poștă, cântare și balanțe, unelte de minerit, obiecte care vorbesc despre perioada comunistă dar şi piese contemporane, cu alte cuvinte „o colecţie universală”, care surprinde diversele aspecte de civilizaţie şi evoluţia lor în timp.

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA


Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP