Un produs Blogger.

joi, iunie 26, 2014

Workshop de restaurare icoane pe sticlă

În perioada 16-27 iunie 2014, Complexul Naţional Muzeal ASTRA prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu. Departamentul de Conservare-Restaurare organizează prima ediţie a Workshopului de restaurare icoane pe sticlă ce va reuni alături de specialiştii muzeului - gazdă, invitaţi din Londra, Republica Moldova şi studenţi din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” – Sibiu.

Workshopul coordonat de dr. Alina Geanina Ionescu se va desfăşura la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pădurea Dumbrava, nr. 16-20, Poarta III.

Îmbinarea reperelor teoretice cu demonstraţiile practice pe icoanele luate în studiu, aflate într-o stare de conservare precară, va duce la salvarea a zece icoane din Colecţia Muzeului ASTRA, piese cu probleme specifice de restaurare: murdărie superficială, aderentă şi ancrasată, desprinderi şi pierderi ale peliculei de culoare, fenomen de pulverulenţă, uzură funcţională, suport spart în două sau mai multe fragmente, fragilizarea lemnului (capac şi ramă), pierderi de material lemnos, fisuri şi crăpături, intervenţii anterioare (cuie metalice neconstitutive, hârtie interpusă între capac şi pelicula de culoare) etc.

În vederea desfăşurării Workshopului de restaurare icoane pe sticlă, piesele vor fi analizate din punct de vedere al stării de conservare, se va realiza documentaţia fotografică, se vor face investigaţii fizice, chimice, biologice şi se va întocmi documentaţia în vederea restaurării pieselor.

Şase din icoanele selectate aparţin centrului de la Nicula – cel mai vechi centru în care
s-au pictat icoane pe sticlă, două icoane provin din Gherla, o icoană provine din Maierii Albei Iulia, zugrav din familia Poienaru - probabil Petru Prodan, cca 1850-1886 şi o icoană provine din Cârţişoara. Aceasta din urmă este datată 1893 şi i-a fost atribuită zugravului Matei Ţimforea, pictor cu o bogată activitate artistică.

Acest eveniment cultural se doreşte a fi o continuare a Trainingului de restaurare icoane pe sticlă ce a avut loc în perioada 27-29 noiembrie 2013 în Republica Moldova, eveniment ce s-a desfăşurat la sediul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Ca dovadă că evenimentul a avut un impact pozitiv, în urma acestei acţiuni s-au deschis oportunităţi de parteneriat, creându-se o punte de legătură culturală între cele două instituţii (Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei).
Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP