Un produs Blogger.

luni, iunie 23, 2014

"Ziua Universală a iei" în desfăşurare la Muzeul ASTRA

În perioada 20 -24 iunie 2014 Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este gazda evenimentului  "Ziua Universală a iei", ce aduce tradiţia arhaică românească într-un context modern, făcând-o accesibilă publicului larg, transformând ia într-o adevărată stare de spirit.


Prima zi a evenimentului a început la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu cu vernisajul expoziţiei care prezintă fotografii din Arhiva Muzeului ASTRA din Sibiu și Arhiva Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, urmat apoi de conferința „IA, Haină de Lumină a sufletului”, moderată de Mirela Iancu, coordonator proiecte culturale în cadrul C.N.M. ASTRA. Invitații au fost  Pr. Prof. Constantin Necula, Florin Chilian, Mirela Crețu - cercetător științific, director Muzee Pavilionare.

Sâmbătă seara, de la ora 18:30, public de toate vârstele, cu ii, cu flori în păr și cu sufletul plin de emoție a urmărit concertul lui Florin Chilian, pe scena de pe lac. Duminică, aproximativ 100 de biciclişti pornind din Piaţa Mică a oraşului, au ajuns în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, înveşmântați în ii sau cămăși tradiționale, pregătiţi de picnic. Pe tot parcursul primelor zile de desfăşurare a evenimentului, cei 3120 de vizitatori, dintre care 810 purtători de ii, s-au putut bucura de ateliere de semne de carte şi bijuterii de inspirație tradițională, târg şi concurs de ii, coroniţe de flori împletite şi machiaj pentru doamne şi domnişoare.

Vă aşteptăm în Muzeul în aer liber şi mâine, 24 iunie, ziua Sânzienelor în tradiţia populară românească. Asociate Sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul din calendarul creştin creştin-ortodox, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar, fiind considerate în popor nişte femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinităţi nocturne ascunse în păduri. Conform tradiţiei, Sânzienele plutesc in aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cânta şi dansează, conferă fecunditate holdelor, tămăduiesc bolile si suferinţele oamenilor.

Marţi, 24 iunie, de la ora 13:00, Asociația pentru cultură tradițională ZESTREA din Cluj  va realiza în Muzeul în aer liber, zona Târgului de Ţară, o reconstituire a obiceiului de Sânziene, ce va cuprinde ceremonialul Cununei Secerișului, o paradă a celor mai frumoase costume populare din zone etnografice diferite, muzică live.

În prealabil, în intervalul orar 11:00 – 11:30, elevii Școlii Gimnaziale din Slimnic, coordonaţi de prof. Emilia Dragomir, vor fi prezenat o şezătoare autentică din zona Sibiului.
De asemenea, pe tot parcursul zilei, în intervalul orar 10:00-18:00 vor avea loc ateliere de cusut motive tradiţionale pe etamină şi  de confecţionat zgărdane şi brăţări din aţe. 

Evenimentul "Ziua Universală a iei" se va încheia cu o petrecere în OLDIES PUB : SÂNZIENE PARTY cu RYM - the new band in town. Participanţii vor primii premii constând în zboruri cu parapanta, tiroliană şi multe alte surprize.

Vă aşteptăm cu drag !

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP