Un produs Blogger.

luni, iulie 14, 2014

Frumos. Ceramic. Folositor sub semnul tradiţiei, artei şi inovaţiei

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”, din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, Sibiu, invită publicul vineri, 18 iulie 2014, ora 13:00 la vernisajul expoziţiei Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Piaţa Mică, nr. 11.

Expoziţia prezintă retrospectiva primei ediţii a Târgului internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu, desfăşurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 25 - 29 iulie 2013. Vor fi expuse douăzeci şi cinci de piese de ceramică contemporană lucrate de olari în timpul târgului din 2013, fotografii ce ilustrează procesul creaţiei lor, obiecte de ceramică veche de Sibiu din Colecţia Muzeului ASTRA, şi o serie de panouri explicative din care publicul poate afla care sunt beneficiile gătitului în vase de lut şi efectele plumbului asupra organismului.

În 2013, pe parcursul celor trei zile de târg, zece olari din România (Corund, Baia Mare, Borla) şi Ungaria (Békéscaba, Budapesta, Tata, Tiszafűred, Kecskemét şi Bodony) s-au întrecut la roata olarului, revitalizând Sibiul ca vechi centru ceramic şi au gătit în vase de lut, pe vatră deschisă, reţete specifice zonei din care provin. În cadrul mesei rotunde cu tema Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional, specialiştii în domeniul ceramicii au abordat un subiect sensibil şi anume acela al înlocuirii treptate, în olărit, a smalţului de plumb cu smalţ ecologic. Manifestarea a abordat un altfel de târg al olarilor şi a dezvoltat un concept inovator, de derulare a unui târg de meşteri olari, cu respectarea originalităţii execuţiei, a tehnicilor tradiţionale de lucru, a menţinerii funcţionalităţii obiectelor. Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Chirpăr şi Marpod, ediţia a II-a va avea loc în perioada 24-28 iulie 2014.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 14 septembrie, de marţi până duminică, între orele 10:00-18:00 .

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA


Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP