Un produs Blogger.

luni, septembrie 29, 2014

Sărbătoarea conservelor tradiţionale la CNM ASTRA

Fără îndoială, din cele mai vechi timpuri, românii au ştiut să drămuiască precis resursele culinare. Astfel, au trecut fără probleme peste anotimpuri friguroase, vremuri grele sau alte obstacole neprevăzute. Aşa au apărut în peisajul mioritic conservele tradiţionale, care dacă sunt preparate cu grijă pot fi extrem de utile şi hrănitoare.     

În zilele noastre, conservele au primit în dar un eveniment festiv dedicat lor, iar acesta este organizat în Târgul de ţară din Muzeul în aer liber. Este vorba despre ,,Sărbătoarea conservelor tradiţionale”, o acţiune aflată la prima ediţie la care au participat bucătari şi producători tradiţionali din Sibiu şi din Hunedoara.

,,Prin acest eveniment, Muzeul ASTRA işi doreşte să readucă în atenţia publicului obiceiuri culinare de demult, legate de păstrarea fructelor şi legumelor pe timpul iernii. Aceste conserve reprezentau pe parcursul iernii sursa cea mai importantă de vitamine şi minerale, completând meniul anotimpului rece, mai ales în perioada posturilor. Reţetele conservelor se transmiteau din generaţie în generaţie şi se îmbunătăţeau de la an la an prin contribuţia mai multor generaţii de bucătărese.”, a declarat Mirela Iancu, şef serviciu Managementul proiectelor CNM ASTRA.

3 producători din Asociaţia de producători tradiţionali Hunedoara au prezentat aici o reţetă de tocană de legume (conserva clasică pentru zilele de post) în timp ce alţi 3 producatori din judeţul Sibiu au etalat două reţete inedite de conserve de pe Valea Târnavelor (Chişcău molcom si Chişcău aprig).

Un astfel de eveniment este un bun prilej pentru producători să consilieze vizitatorii Muzeului pentru câteva reţete clasice de conserve de toamnă, cum ar fi: zacusca de vinete, gogonele gogoşari şi castraveţi  muraţi, gem de prune. Reţetele de conserve sunt cele cu care suntem obişnuiţi de la bunici sau părinţi, care folosesc numai legume şi fructe proaspete, condimente simple din grădina, fără conservanţi sau aditivi alimentari.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt CNM ASTRA
Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP