Un produs Blogger.

marți, decembrie 16, 2014

Landleri printre Saşi

O minoritate mai puţin cunoscută, aspru încercată de-a lungul timpului, ocupă rolul principal într-o broşură specială pregătită de către muzeografii din Muzeul de Etnografie Săsească ,,Emil Sigerus”, departament al Muzeului ASTRA. Este vorba despre comunitatea ,,landlerilor” din zona Sibiului, o comunitate de oameni muncitori şi credincioşi, vorbitori de limbă germană. Broşura a fost denumită sugestiv ,,Landleri printre Saşi” şi va fi va fi lansată joi, 18 decembrie, ora 12, în sala de conferinţe a Muzeului ,,Emil Sigerus” (Piaţa Mică, nr. 21,  Sibiu). 

,,Numiţi în trecut  “saxoni” spre ai diferenţia de saşi, această populaţie originară din diferite provincii ale Austriei a venit din motive religioase în  zona Sibiului în secolul al XVIII-lea.  Ajunşi în satele deja locuite de saşi, stabilindu-se  în localităţile Turnişor, Cristian şi Apoldul de Sus,  landlerii au fost acceptaţi şi integraţi în rândurile lor cu reticenţă deoarece vorbeau un alt dialect german, diferit de cel săsesc. La şcoală copiii din ambele etnii erau educaţi în limba germană, limbă pe care o vorbeau numai în cadrul public. Liantul dintre ei a fost religia, confesiunea evanghelică comună. Atât landlerii, cât şi saşii reprezintă în zilele noastre un model de conservare a identităţii etnice (religioase şi culturale), cu toate greutăţile cu care s-au confruntat.”, a declarat Camelia Ştefan, şef secţie la Muzeul de Etnografie și Artă Populară ,,Emil Sigerus”.   

,,Landleri printre Saşi” va fi tipărită în 300 de exemplare, iar cei interesaţi o vor putea achiziţiona de la sediul Muzeului de Etnografie Universală “Franz Binder” (Casa Hermes, Piaţa Mică, nr. 11).
Momentul lansării nu a fost ales întâmplător, întrucât, în fiecare an, pe 18 decembrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Minorităţilor. În acelaşi cadru, va fi prezentat proiectul Muzeului ASTRA - ,,Patrimoniu deschis. Creşterea accesibilităţii publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA”.

                                                    Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt C.N.M. ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP