Un produs Blogger.

marți, decembrie 09, 2014

Sărbătorile-n bucate la Târgul de ţară

Bucatele tradiţionale din carne de porc vor fi în centrul atenţiei în acest sfârşit de săptămână la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului! Vor fi puse în scenă demonstraţii culinare interactive, un porc bine îngrășat tot anu` (nu doar în ajun), dar şi ritualuri și tradiţii culinare româneşti vechi de sute de ani. Mai precis, de la pârlitul până la împărțîtul (tranşarea) unui porc de aproape 200 de kilograme, toţi paşii acestei tradiţii culinare moştenite din strămoşi vor fi prezentaţi la Târgul de țară.

În premieră, la sărbătoarea Ignatului de anul acesta, în cadrul unui atelier inedit, veți afla secretele câtorva băuturi tradiționale specific sezonului rece. Pe lângă binecunoscutele băuturi alcoolice, vinul și țuica fiartă, vizitatorii se vor putea încălzi cu ceaiuri din amestecuri de plante specific sezonului, ”cafeluța în coji de pită” și celebrul ceai cu rom al lui nea` Ion de la Cabana Fântânele.

,,La români, vedeta mesei de Crăciun este carnea de porc. Pregătirea bucatelor pentru masa de sărbătoare avea un character ritualic. Totul începea la Ignat, odată cu tăierea porcului. Nimic nu se irosea : fiecare bucată de carne își avea rolul foarte bine definit într-un preparat anume. Nici măcar ”bășica udului”, vezica porcului, nu era aruncată, ea fiind transformată, prin umplerea cu paie, în ”loptă” – minge pentru copii. Târgul de țară este locul unde tradițiile culinare merg mai departe.”, a declarat Ciprian ȘTEFAN, manager general al C.N.M. ASTRA.

Turişti şi localnici deopotrivă vor putea să guste din bunătăţile pregătite de bucătari. Din meniu nu va lipsi gustoasa,,pomana porcului”, un preparat cu virtuți ritualice în popor. Cârnaţii, caltaboşul şi toba de porc vor putea fi asezonate, după gust, cu murături şi băuturi naturale, prezente din belșug în Târgul de ţară. De altfel, pe lângă preparatele din carne de porc, oaspeții vor putea să se aprovizioneze pentru sărbători cu dulceţuri, gemuri şi conserve tradiționale. Tot aici veți găsi cadouri și surprize potrivite sărbătorilor de iarnă.


Și pentru că tradiția ne spune cine suntem, cinstiții oaspeți vor fi încântați și descântați cu belșug și bucurie de cei mai frumoși păstrători ai tradițiilor arhaice nealterate – talentații tineri ai Asociaţiei Culturale Zestrea din Cluj. Aceștia vor prezenta publicului un program de colinde în după-amiaza zilei de sâmbătă, 13 decembrie 2014, iar duminică îi vom întâlni la Biserica din Bezded, imediat după terminarea slujbei religioase.
Evenimentul va avea loc sâmbătă şi dumincă (13, 14 decembrie 2014), între orele 10 şi 16, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.     


Biroul de presă C.N.M. ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP