Un produs Blogger.

joi, aprilie 30, 2015

Ce nu ştiţi despre Muzeul ASTRA? Episodul 2

Muzeul ASTRA are … ,,Colţi”! :) După ,,Moara din Curcani”, campania C.N.M. ASTRA,  ,,Ce nu ştiţi despre Muzeul ASTRA?”,  vă prezintă astăzi încă un monument reprezentativ. Este vorba despre gospodăria de prelucrare a chihlimbarului din Colţi, judeţul Buzău.

Gospodăria al cărei element principal îl constituie casa de mari dimensiuni, cu etaj, ilustrează un meşteşug mai puţin întâlnit dar cu o vechime considerabilă: extragerea şi prelucrarea chihlimbarului. Această răşină, considerată piatră semipreţioasă, este extrasă în România numai din minele din Carpaţii de Curbură, având atestarea documentară din secolul al XVI-lea în timpul domniei lui Mihnea Turcitul. Chihlimbarul este folosit ca materie primă pentru bijuterii şi ornamente, dar şi în medicina tradiţională ca remediu pentru diverse afecţiuni.

În cele două încăperi din primul nivel al casei este amenajat atelierul de prelucrare a chihlimbarului cu toate uneltele de care are nevoie meşteşugarul (strung, polizor cu curea s.a.). Parterul este construit din piatră de râu, iar etajul este făcut din bârne de brad solzite și tencuite.

Existenţa acestui monument special în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului confirmă, practic, valoarea etnografică pe care spaţiul românesc o propune lumii întregi.  

Toate acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP