Un produs Blogger.

joi, aprilie 16, 2015

O «Şcoală Altfel» la Muzeul ASTRA

Aproape 8000 de elevi, profesori, părinţi, turişti sau localnici au trecut pragul C.N.M. ASTRA din Sibiu pe tot parcursul programului "Şcoala Altfel". Mai precis, este vorba despre 7772 de vizitatori, care timp de 5 zile au avut parte de un program plin cu activităţi culturale, educative şi dinamice, acţiuni realizate cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

La Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, au ajuns săptămâna trecută nu mai puţin de 110 grupuri formate din elevi şi profesori. Vizita lor a avut un scop, să-i spunem, util. La Târgul de ţară din Muzeu, aceştia au învăţat să gătească mămăliguţă cu brânză sau bulz ardelenesc, iar la desert învăţăceii au pregătit împreună cu bucătari pricepuţi plăcinte tradiţionale cu măr, urdă, ceapă, varză şi brânză dulce.
"La câţiva paşi de Târgul de ţară, am organizat şi alte ateliere, cum ar fi cele educaţionale. Pentru început, elevii s-au instalat pe rând în băncile înguste din lemn, aşezate într-o sală de clasă. Apoi au citit din manuale vechi de peste o sută de ani. Ei bine, într-un astfel de peisaj se învăţa carte, pe vremuri, la Şcoala din Ticera, în Munţii Apuseni. Această şcoală este un monument funcţional în Muzeul ASTRA, folosit frecvent de muzeografi pentru expoziţii, dar şi pentru susţinerea unor prelegeri despre cum arăta învăţământul în trecut", a declarat Ciprian Ştefan, managerul  C.N.M. ASTRA.  
5402 participanţi au răspuns prezent în programul "Şcoala Altfel", etapa organizată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

De "Şcoala Altfel" în Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder" şi Muzeul Civilizaţiei Transilvane au fost organizate zilnic vizite ghidate. Elevii interesaţi, au descoperit astfel obiecte unice, de o mare valoare culturală şi istorică. De pildă, în cadrul expoziţiei permanente "Din cultura şi arta popoarelor lumii", vizitatorii au putut admira o mumie egipteană cu sarcofag, un exponat foarte rar în ţara noastră şi nu numai. 

În total, Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder" a înregistrat 657 de participanţi în  programul "Şcoala Altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun!". La Casa Artelor şi Muzeul de Etnografie Săsească "Emil Sigerus" acelaşi program a strâns 240 participanţi.

În perioada 6-10 aprilie, 273 de copii, şcolari şi preşcolari, şi-au şlefuit simţurile practice şi pasiunea pentru meşteşuguri tradiţionale în Muzeul ASTRA. Acest lucru a fost posibil în atelierele de pedagogie ale Muzeului ASTRA, deschise în Casa Hermes (Sibiu, Piaţa Mică, nr. 11). Unii au învăţat aici cum să picteze pe lemn sau pe sticlă. Din când în când, printre aceştia şi-au găsit locul şi alţi micuţi, dorinici să afle cum se făuresc figurinele din lut.  

Olimpiada “Meşteşuguri artistice tradiţionale”, faza judeţeană, a strâns 250 de concurenţi şi vizitatori, iar de luni până vineri, 950 de copii şi însoţitorii lor au urmărit filme documentare în sălile de cinema ale ASTRA Film.
În concluzie, la Muzeul ASTRA "Şcoala Altfel" chiar a fost … altfel, iar numărul mare de participanţi ne încurajează să continuăm proiectele pe aceeaşi linie constructivă. 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP