Un produs Blogger.

joi, iunie 04, 2015

Simpozion Internaţional de Mulinologie organizat la Muzeul ASTRA

Peste 100 de cercetători din 23 de ţări vor participa între 6 şi 14 iunie la ediţia a XIV-a Simpozionului Internaţional de Mulinologie, eveniment organizat în premieră naţională la Muzeul ASTRA.  Tema centrală a simpozionului este „conservarea şi restaurarea morilor în muzee”. Deschiderea oficială va avea loc în sala de conferinţă a Centrului ASTRA pentru Patrimoniu (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), duminică, 7 iunie, între orele 09 şi 10.

Întâlnirea este văzută de mulţi experţi ca fiind cea mai importantă din domeniu. De altfel, simpozionul se desfăşoară o singură dată la fiecare patru ani şi prezintă cercetări de pe patru continente. Evenimentul este organizat de către Societatea Internaţională de Mulinologie (TIMS) şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu
De reţinut este şi faptul că în dezbateri vor fi prezentate peste 40 de lucrări de către specialiştii TIMS. Participarea este condiţionată de apartenenţa la Societatea Internaţională de Mulinologie sau de invitaţia oferită de către organizatori.
Ediţia precedentă a Simpozionului a avut loc în 2011, în oraşul Aalborg din Danemarca. Alegerea Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului nu este deloc întâmplătoare. Muzeul  deţine un număr de 68 de obiective (monumente) de tehnică populară ceea ce-l plasează pe primul loc la nivel mondial, la acest capitol, între muzeele în aer liber.


22 de mori sunt amplasate tematic şi tipologic în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În distribuirea lor în peisaj, s-a ţinut cont de energia pe care acestea o utilizează, dar şi de zonele etnogeografice din care provin. Aceste mori atrag astfel cu succes turiştii din ţară şi din străinătate. În luna mai a acestui an, spre exemplu, 50.448 de vizitatori au trecut pragul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.   Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Info text: Florin Streza, muzeograf C.N.M. ASTRA, preşedinte al simpozionului
Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt C.N.M. ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP