Un produs Blogger.

duminică, iulie 12, 2015

Lucian Blaga de la Lisabona la Bistriţa. Colecţia de azulejos

Eveniment: Vernisaj expoziţie “Lucian Blaga de la Lisabona la Bistriţa. Colecţia de azulejos”

Locaţie: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Şcoala din Ticera

26 panouri cu faianţă pictată (azulejo) din secolele XVII-XVIII, specifice artei portugheze vor fi expuse săptămâna viitoare la Muzeul ASTRA. Este vorba despre o colecţie unică, donată Complexului Muzeal Bistriţa Năsăud în 1985 de către familia filosofului Lucian Blaga. Este pentru prima dată când această colecţie ,,părăseşte” Muzeul din Bistriţa şi ajunge în altă parte.

Colecţia de azulejo va fi expusă pe 6 vitrine în Şcoala din Ticera, un monument funcţional din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aceste plăci, practic, decorau faţadele şi interioarele clădirilor: palate, biserici, vile şi spaţii publice din Portugalia. Prin combinarea plăcilor se obţineau compoziţii de o mare diversitate: peisaje, scene biblice sau istorice, decor în formă de tapet. 

Pe lângă faianţa lusitană pictată şi istoria ei, expoziţia reliefează în fotografii perioada în care Lucian Blaga a fost ambasadorul ţării noastre în Portugalia (1938-1939).Proiectul sau mai bine spus colaborarea între C.N.M. ASTRA Sibiu şi C.M. Bistriţa Năsăud pentru organizarea expoziţiei a început în luna mai a acestui an. La vernisaj vor fi prezenţi reprezentanţi din cele două unităţi muzeale, dar şi din mediul universitar.

“Lucian Blaga de la Lisabona la Bistriţa. Colecţia de azulejos” se încadrează în programul cultural ,,Şcoala în satul tradiţional”. Acest program îşi propune să creeze un liant între publicul vizitator şi tradiţii prin evenimente interactive. 

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Responsabil acţiune C.N.M. ASTRA & info text: Lucian Robu, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt
CNM ASTRAAdministrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP