Un produs Blogger.

luni, noiembrie 16, 2015

Povestea lăzilor săseşti din Transilvania ajunge în capitala ţării

Locaţie: Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti
Perioada: 18 noiembrie 2015  - 18 ianuarie 2016

Fiind gândită de la început ca o expoziţie itinerantăPovestea lăzilor săseşti din Transilvania continuă în altă locaţie. Aşa se face că 50 de lăzi si costume populare săseşti vor fi expuse începând cu data de 18 noiembrie la Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti. Vorbim despre piese de o mare valoare culturală-istorică, toate reunite în expoziţia care a deschis evenimentele puse în scenă de Noaptea Muzeelor la Muzeul ASTRA – 16 mai. De atunci până la sfârşitul lunii octombrie, expoziţia a strâns peste 2.500 de vizitatori.

Colecţia de lăzi cuprinde piese mai vechi, din secolul al XVI-lea sau mai noi, din secolul al XXI-lea, confecţionate de meşteri dulgheri şi tâmplari. Ele sunt lăzi de vecinătate, de breaslă, de biserică, de zestre sau de transport. Expoziţia prezintă lăzile săseşti transilvănene, cu referire, în special, la tipologia şi modul în care acestea au fost utilizate în timp.

Astfel, vizitatorii au acces la informaţii utile despre lăzile săseşti ce au umblat pe drumurile Transilvaniei, ticsite cu haine şi văluri de pânză, pline cu cărţi şi documente importante sau chiar umplute cu alimente, grâne și alte lucruri numai de către călători sau proprietari ştiute.

Ansamblul de obiecte expuse provine din colecţii muzeale importante din judeţul Sibiu, cum sunt cele din cadrul Muzeului ASTRA, Muzeului Naţional Brukenthal, Muzeului Municipal Mediaş şi Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România - Centrul de Dialog şi Cultură Friedrich Teutsch din Sibiu.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Info text & curator expoziţie: Simona Malearov, muzeograf etnografie săsească  C.N.M. ASTRA.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt C.N.M. ASTRA 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP