Un produs Blogger.

joi, februarie 04, 2016

Start la inscrieri pentru OLIMPIADA “MEŞTEŞUGURI ARTISTICE TRADIŢIONALE” – faza judeţeană

Dragi colegi, în perioada 20-21 aprilie 2016 va avea loc faza judeţeană a concursului OLIMPIADA “MEŞTEŞUGURI ARTISTICE TRADIŢIONALE”, ediţia a XXI-a.


Este vorba despre un eveniment interactiv, pregătit special pentru elevii care au prins drag de tradiţii încă de mici. Teoretic, dar mai ales practic, concurenţii trebuie să aibă mâini dibace, dar şi talent la cusut, brodat sau la pictat icoane pe sticlă şi lemn, spre exemplu.

În 2015 peste 100 de elevi din 34 de unităţi şcolare, reprezentând 16 localităţi din tot judeţul Sibiu, au participat la faza judeţeană a Olimpiadei “Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” . Şi în acest an, ca şi în anul trecut, concursul (faza judeţeană) se va desfăşura la Biblioteca Judeţeană ASTRA, corpul B, etajul 5. 
Înscrieri se pot face până în data de 31 MARTIE 2016. 

Regulament de organizare a fazei judeţene pe judeţul Sibiu
Ediţia a XXI-a,
20 - 21 aprilie 2016

Proiect finanțat de către
Administrația Fondului Cultural Național

Organizatori: Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice, prin Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu, în colaborare cu Consiliul Județean Sibiu, prin Complexul Naţional Muzeal ASTRA.
Perioada: 20 – 21 aprilie 2016.
Locaţia: Biblioteca Judeţeană ASTRA, corpul B, etajul 5.
Desfăşurare:
Ziua
Data
Secţiuni
Perioada de desfăşurare a concursului
Ziua I
20 aprilie 2016
Ţesut
Cusut / brodat
Confecţionat port popular
Confecţionat păpuşi
Confecţionat poboabe
Împletit
Artă decorativă
Confecţionat măşti
ora 0930 - 1600
Ziua II
21 aprilie 2016
Pictat icoane pe sticlă
Pictat icoane pe lemn
Pictură naivă
Încondeiat ouă
Prelucrare lemn, os, fier
Olărit
Modelat ceramică
ora 0930 - 1600

Condiţii de participare:
-  copii cu vârsta între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, al specificului artizanal din satul de origine, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban.
-  echipele selectate în prealabil la faza pe unitate de învăţământ, club sau palat al copiilor şi elevilor. Fiecare UNITATE ŞCOLARĂ şi/sau CONEXE POATE FI REPREZENTATĂ DE UN NUMĂR DE TREI ELEVI - selecţionaţi, în prealabil, la nivel de unitate şcolară şi/sau conexe - pentru unul din meşteşugurile tradiţionale.
-  un elev va participa în cadrul concursului la o singură secţiune.

Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului.
La secțiunile pictat icoane pe sticlă și pictat icoane pe lemn concurenții se vor prezenta în concurs cu următoarele teme iconografice:
-  la alegere: Sfântul Ierarh Nicolae sau Iisus Hristos Vița-de-Vie – secțiunea pictat icoane pe sticlă
-  la alegere: Nașterea sau Răstignirea – secțiunea pictat icoane pe lemn.
Suportul trebuie să măsoare, la alegere, 210 × 297 mm (format A4) sau 148 × 210 mm (format A5). Datorită timpului limitat de lucru în concurs, este permis ca lucrarea să fie prezentată sub formă semifinită, respectiv cu trasarea în prealabil a conturului.
Elevul trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpâneşte practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei.
Materialele de lucru NU sunt asigurate de către organizatori.
Prezenţa în concurs va fi aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent. Se va evita utilizarea materialelor neconvenţionale (nylon etc.) în confecţionarea pieselor de port popular.
Lucrările prezentate pentru concurs vor trebui să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă, manifestate în deplin respect pentru spiritul original al tradiţiei populare.
Jurizarea* va fi asigurată de o Comisie de jurizare, constituită din specialişti din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, prezidată de prof. univ. dr. Ilie Moise.
La faza naţională vor participa câştigătorii locului I pe fiecare meşteşug reprezentat la faza judeţeană.
Prin prezentul regulament, participanţii (elevi, profesori, însoţitori) la faza organizată la nivelul judeţului Sibiu a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” îşi dau acordul ca fotografiile realizate de către personalul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, în care sunt ilustraţi personal sub formă de portret, grup/ individual sau în timpul lucrului, precum şi obiectele acestora să fie făcute publice.
Înscrieri se pot face până în data de 31 MARTIE 2016 la:
-            Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu, str. Berăriei nr.2, tel.0269/210466, fax. 0269/210817,
e-mail: în atenţia doamnei inspector Daniela Muntean, sau
-            Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Piaţa Mică, nr. 11, cod 550182, tel. 0269/ 202414, fax 0269/ 218060 sau 0269/ 202411, e-mail: elena.gavan@muzeulastra.ro, în atenţia doamnei muzeograf Elena Găvan.

*Fiind un concurs extraşcolar bazat pe probe practice Nu se acceptă contestaţii, în conformitate cu regulamentul de organizare al concursurilor şcolare!
Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP