Un produs Blogger.

joi, aprilie 07, 2016

Ziua Internaţională a Rromilor, 8 aprilie, la Muzeul ASTRA

Mâine, 8 aprilie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Rromilor, Muzeul ASTRA va organiza o serie de activităţi culturale interactive. La acest program vor participa zeci de copii din Sibiu care vor descoperi la Muzeu aspecte importante din istoria şi cultura rromilor.

DESFĂŞURĂTOR:
Ziua Internaţională a Rromilor la Muzeul ASTRA

Locație Casa Artelor, Piața Mică, nr. 21, Sibiu
14.00 – 14.30 > cuvânt de introducere - semnificaţia Zilei Internaţionale a Rromilor
14:30– 15.30 > metode nonformale de prezentare a istoriei și culturii rromilor (power point, învătarea prin experimentare – filme scurte despre istoria și cultura rromilor)
15.30 – 16.00 evaluare

Participanți: 20 elevi ai Școlii gimnaziale nr. 11 din Municipiul Sibiu și 15 beneficiari ai Centrului de Zi ARAPAMESU. Mulţumim sponsorului Boromir pentru sprijinul acordat!

ISTORIC
8 aprilie – Ziua Internaţională a Rromilor de pretutindeni a fost adoptată la primul Congres Mondial al rromilor, Londra, 1971. Tot în anul 1971 au fost alese simbolurile rromilor:
- Steagul - dreptunghiular, cu jumătatea superioară albastră, cea inferioară verde, iar în centru cu o roată de culoare roşie, reprezentând „roata universului”, cu 16 spiţe;
- Imnul internațional al rromilor cântecul ,,Gelem, gelem”/ ,,Umblăm, umblăm”;
- Motto-ul - ,,Opre, Rroma!”/,,Sus, rromilor!”

În România, ziua de 8 aprilie se marcheză ca „Sărbătoarea etniei rromilor din România”, stabilită de Parlament prin Legeanr. 66/22 martie 2006.

Rromii sunt un grup etnic migrat din India în perioada medievală, majoritatea acestora stabilându-se în Europa, în America sau în alte colţuri ale lumii. În Europa cele mai importante comunități trăiesc în România, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Grecia şi Serbia. 
Limba rromani face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene, fiind similară cu alte limbi indiene, precum hindi.

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP