Un produs Blogger.

miercuri, mai 18, 2016

Obiective cultural turistice – Caravana Noaptea Muzeelor 2016

Plecarea în Caravana Noaptea Muzeelor se va face de la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA de la poarta principală la ora 14.00, în baza înscrierilor la adresa de e-mail noapteamuzeelor@muzeulastra.com, în limita locurilor disponibile. 

Anul acesta traseul cuprinde localități de pe Valea Hârtibaciului, și anume: Hosman, Chirpăr, Agnita, Nocrich. 

Sosirea va fi în aceeași locație în jurul orei 20.00, participanții având posibilitatea de a lua parte, în continuare, la evenimentele organizate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Zona văii Hârtibaciului

Valea Hârtibaciului a constituit una dintre zonele cu o activitate intensă din Transilvania, în evul mediu. Consecinţa acestui fapt este construirea unor numeroase aşezări, cu edificii de cult, cu un rol însemnat, de apărare a populaţiei locale. Nicăieri în Europa nu se cunoaşte o asemenea densitate de biserici (cetăţi ţărăneşti) fortificate ca în Transilvania, zonă unde modalităţile de construcţie a monumentelor au cunoscut tehnici şi modele dintre cele mai diverse, adaptate zonei, de către meşterii saşi şi nu numai.

Hosman

Biserica fortificată se înalţă pe un promontoriu la poalele dealului, satul fiind aşezat de-a lungul pârâului. Dubla incintă a înconjurat la începutul secolului al XVI-lea o bazilică romanică, ale cărei elemente stilistice foarte elocvente situează monumentul în secolul al XIII-lea. Portalul romanic, pictat, al bisericii este unul dintre cele mai frumoase din Transilvania.

Chirpăr

Prima mențiune documentară, care dovedește existența Parohiei Chirpăr, datează din anul 1337.Biserica evanghelică e construită la începutul secolului al XIII-lea. Biserica, cu hramul Sfintei Fecioare, este o bazilică romanică, din piatră, cu cor pătrat și absidă, iar navele laterale sunt închise dreptunghiular.În biserică, putem remarca un altar baroc clasic, cu un tablou central reprezentând scena Răstignirii, din 1795 ridicat de Johann Felbarth din Sighișoara.

Agnita

Localitatea Agnita este atestată pentru prima dată în anul 1280. Renumită altădată prin breslele tăbăcarilor, cismarilor, cojocarilor, croitorilor, dogarilor, olarilor şi altele, cu economie semirurală, a fost de timpuriu centrul schimbărilor comerciale a liniştitei văi a Hârtibaciului, prin care nu trecea niciunul din marile drumuri ale Transilvaniei. Stâlpii masivi intercalaţi de arce semicirculare de pe partea de nord a navei centrale permit presupunerea că edificiul a fost, mai întâi, o bazilică romanică ridicată în prima jumătate a secolului al XIII-lea. Într-un document păstrat până în 1948 în biserică, era indicat anul 1409 ca fiind acela al construcţiei bisericii actuale. 

Nocrich

Nocrich a fost multă vreme reşedinţa Scaunului cu acelaşi nume (unitate administrativ teritorială din evul mediu), unul din cele 7 Scaune săşeşti din sudul Transilvaniei. Aici îşi aveau reşedinţa: judele regal, judecătorul Scaunului, notarul, secretarul şi chirurgul Scaunului.Biserica veche cu hramul Sf. Ladislaus a fost edificată în secolul al XIII-lea, ca o bazilică romanică. În anul 1374 este pentru prima dată atestată localitatea cu denumirea de “Leschkirch”.În secolul al XVIII-lea se construiește biserica actuală. Tot în această localitate, vis-a-vis de biserica evanghelică, se află casa în care s-a născut Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.



Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP