Un produs Blogger.

miercuri, mai 18, 2016

Program Noaptea Muzeelor la C.N.M. ASTRA - 21 mai 2016

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Orele 16.00-1.00 – intrare gratuită începând cu ora 16.00

Scena de pe lac – 17.00-24.00

17.00 – 18.20 Școala de Dans „Ioan Macrea”

Despre şcoala de coregrafie iniţiată la Sibiu de către maestrul emerit Ioan Macrea s-a vorbit în nenumărate rânduri. Junii Sibiului sunt cei care au stabilit un etalon de perfecţiune şi adaptare scenică a materialului folcloric cules din judeţul Sibiu şi din întreaga ţară.

Din aceste considerente, precum şi datorită interesului manifestat de sibieni pentru dansul tradiţional, în anul 2012 a luat fiinţă Școala de Dans „Ioan Macrea”. Este instituţia care duce mai departe tradiţia coregrafică atât de frumos conturată la Sibiu de maestrul Macrea şi apoi continuată de către fiica sa, Silvia Macrea.

Şcoala organizează cursuri de dans popular pentru copii, adolescenţi şi adulţi, iar secţia coregrafică include şi clase de balet şi dans modern. Anual sute de copii aleg să urmeze cursurile de dans ale Scolii „Ioan Macrea”, unde deprind jocuri populare şi obiceiuri, chiar de la profesionişti din rândurile Junilor Sibiului.

Roadele muncii de la clasă au fost apreciate la serbările anuale şi la diverse evenimente, pe parcursul celor 4 ani de la înfiinţare: „Festivalul Mustului”, „Obor Fest”, „Noaptea Muzeelor”, „Ziua Internaţională a Iei”, „Jucăriada”, „1 Iunie”, iar de curând au câştigat în cadrul concursului "Împreună prin artă" premiul întâi la secţiunea baket şi dans modern, şi premiul doi la secţiunea dans popular.

Performanţele la care aceşti copii au ajuns, încă de la vârste fragede, îi recomandă ca viitori Juni ai Sibiului. La Noaptea Muzeelor, vizitatorii Muzeului ASTRA vor urmări jocuri populare în interpretarea copiilor care activează în această școală, astfel: 

-Hora cu strigături şi Sârbă – Coregrafia Sas Alesia
-Dans Modern “Disco” şi Dans Oriental - Coregrafia Sas Alesia
-Jiana din Mărginime, Dans de Oaş, Crihalma fetelor şi Dans de Hartibaci – Instructor Tarcea Livia
Sucitoarele, Dans de Jiană, Dans de  Haţegană, Alunelul– Instructor Ioniță Adriana
Țarina şi Dans de Ardeal – Intructor Preda Adriana

18.30 – 20.15 Ioan Bocșa cu Ansamblul Muzică Tradiţională Românească „ICOANE”

Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca este format din studenţi şi absolvenţi ai Modulului de Folclor, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară.
Ansamblul este instruit şi condus de către Prof. Univ. Dr. Ioan Bocşa, cadru didactic la Academia de Muzică Gh. Dima Cluj-Napoca, cu o experiență de peste 30 de ani în interpretarea folclorului românesc, munca de culegere, cercetare, salvare și promovare a producțiilor muzicale arhaice.

În cadrul spectacolelor susţinute, Ansamblul „ICOANE” (grupul vocal fete, grup vocal băieţi, grup mixt, taraf tradiţional şi interpreţi individuali) îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate fie din culegeri ale unor folclorişti realizate la începutul secolului XX, fie din materiale culese direct din teren de către membrii Ansamblului – studenţi şi cadre didactice – din zone ale ţării unde încă folclorul se mai practică după ritualuri străvechi.

Prin modalităţile de prelucrare ale cântecelor şi emisia vocală specific folclorică, prin formula instrumentală tipică muzicii ţărăneşti transilvănene se doreşte atingerea firescului şi adesea a dramatismului ritualurilor folclorice româneşti.

Membrii Ansamblului Icoane, studenți și absolvenți ai Academiei de Muzica Gh. Dima, aduc în scenă o mare varietate de costume populare, specifice zonei de proveniență a fiecăruia. Se creează astfel un tablou inedit prin frumusețea, diversitatea și autenticitatea costumelor din Transilvania și din alte zone ale țării.

Trio-ul Transilvan este alcătuit din vioară (Ovidiu Barteş), contră (Traian Covrig) şi contrabas (Zenu Zanc) şi constituie un model de păstrare autentică a unor modalităţi de interpretare şi acompaniament arhaic.

Prin originalitatea repertoriului, modalitățile de prelucrare şi restituire a patrimoniului imaterial tradiţional, Ansamblul Icoane constituie un model la nivel național, având caracter de unicat.

Ioan Bocșa cu Ansamblul Muzică Tradiţională Românească „ICOANE” vor urca pe scena de pe lac alături de cântăreţul de muzică populară, Sergiu Cipariu, veteranii de la Junii Sibiului, fanfara şi fluieraşii din Jina. 

„Veteranii Junii Sibiului” reprezintă prima generație a „Junilor Sibiului”, cei care demonstrează că pasiunea jocului popular este vie şi la 65 şi la 70 de ani.

Ansamblul duce cu mândrie mai departe moştenirea lăsată de Ioan Macrea, jocul şi cântecul românesc. Veteranii sunt oameni care au dansat alături de maestrul Macrea pe scenele lumii, care au purtat numele de “Juni ai Sibiului” în urmă cu zeci de ani. Şi chiar dacă au înaintat în vârstă, la joc nu au renunţat. Aşa se face că în fiecare săptămână se întâlnesc la repetiţii şi la fiecare festival folcloric din Sibiu Veteranii urcă în scenă şi ne invită la o învârtită, la o jiană sau la o crihalmă.

Formația de fluierași din Jina

Este prima formaţie de fluieraşi din ţară, înfiinţată în 1948, iniţiatorul ei fiind Dumitru Vasilie (secretarul Primăriei).

Încă din primii ani, formația s-a afirmat la festivalurile naționale folclorice și de interpretare din țară, fiind laureată a Festivalului Tineretului, în 1953, și altor competiții de gen.

Un specific aparte îl constituie repertoriul grupului care cuprinde: doine bătrâneşti, învârtite duble (canon), jieneşti duble şi haţegane. 

Astăzi, Fluierașii din Jina participă la toate festivalurile pastorale din Mărginimea Sibiului şi Mărginimea extinsă a Sub Carpaţilor Olteniei, în Vaideeni, Novaci. 

Dirijori: Dănuleţ Vasile, Dordea Ioan, şi de 35 de ani, prof. dr. Bebeşelea Vasile.

Fanfara din Jina

Prima fanfară din Jina a fost înfiinţată în anul 1929, de către înv. Gh. Bogdan, din Poiana Sibiului. A rezistat până în anii 1960. La insistenţele vârstnicilor din Jina, fanfara a fost reînfiinţată în 1980, de către prof. dr. Vasile Bebeşelea, instructor şi dirijor. Repertoriul specific cuprinde învârtite, jiene şi haţegane, precum și unmarş funebru specific localității. Fanfara participă la toate festivalurile pastorale. De-a lungul timpului, peste 50 de instrumentişti s-au perindat în cadrul fanfarei.

21.00 - 22.00 Andrada & What The Music Band

Este un proiect născut din pura pasiune pentru muzică. Adună sub acest nume oameni mai mult decât pasionați de muzică, fiecare cu îndeletniciri distincte dar care și-au dorit să facă ceva în plus pentru sufletul lor și al celor din jur. Trupa abordează piese cunoscute din repertoriul internațional dar și național, piese de succes ale unor trupe ce au facut istorie.

Școala din Ticera 

Ateliere – începând cu ora 18

Grupul Veteres Milites, membrii celei mai vechi asociații de reconstituire istorică din România, Terra Dacica Aeterna, are o bogată experiență în reconstituirea istorică antică din România având numeroase reprezentații la festivaluri de profil din țară și colaborări cu instituții muzeale din țară, precum și activități educaționale dedicate programului ,,Școala Altfel,, concretizate prin prezentări de echipamente antice, reconstituiri de lupte între daci și romani si ateliere meșteșugărești din perioada veche a României.

1. Atelierul de monetărie.   

 În cadrul atelierului de monetărie se vor realiza replici după monede antice romane și dacice respectiv denari din perioada Traian-Hadrian și cosoni din perioada regatului lui Burebista  și Decebal. Monedele se vor realiza cu tehnica si intrumentele specifice antichității unde copiii și adulții vor putea ei înșiși să bată monede.

2. Atelierul de scriere antică.

Atelierul va face o scurtă descriere a scrierii latine din mai multe zone ale imperiului roman precum și prezentarea principalelor suporturi de scris folosite în epocă, respectiv tăblițe cerate, pergament și papirus, de asemenea se va realiza cerneală de scris pentru papirus și tăblițe cerate după tehnicile antice.

3. Jocuri din Roma antică.

Acest atelier se adresează, în special, copiilor. În cadrul acestui atelier ei vor avea posibilitatea să practice jocurile copiilor din antichitate și cum de altfel, se jucau, până nu demult și copiii din satele românești. Jocurile practicate vor fi: jocurile cu zaruri, moara sau țintar, roata și altele care le vor antrena imaginația.

Proiecție de filme documentare – 18.00-20.00

Filme documentare proiectate: Rudăria, Călătoria unei biserici, Biserici fortificate

Târgul de Țară - începând cu ora 18.00

Demonstrații culinare: gogoși tradiționale.

Morile de vânt (Muzeul în aer liber)

Cabină foto mobilă 

Începând cu ora 19

Cabina foto TakeaSmile.ro Photobooth! nu lipsește de la niciun eveniment important din Sibiu. Astfel, în seara de 21 mai, de Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor avea ocazia să îşi facă fotografii memorabile în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Fotografiile se tipăresc instant și sunt gratuite. Totodată, vizitatorii care aleg să îşi facă aici fotografii, pot urca pozele pe reţelele de socializare în timp real cu ajutorul celor de la TakeaSmile.ro . 

Casa Hermes, Piața Mică nr. 11

orele 18.00-1.00

Sacrul Ubicuu, expoziția sculptorului sibian Mircea Ignat, ne dezvăluie o serie de simboluri și semne la care a reflectat în decursul activității sale artistice. Este o construcție a realității văzută prin prisma propriei personalități. Materialul brut devine nobil prin intermediul uneltelor sculptorului, lăsând privitorul să pătrundă taina acestei arte. Legătura dintre sculptură și pictură pare așadar un lucru firesc, artistul reușind să transpună pe pânză simbolurile căutate, interpretate și definite în sculpturile sale monumentale.

Muzeul - Prima alegere Proiectul le propune tinerilor, ca printr-o adordare activă şi interavtivă să adauge vizitei la muzeu de Noaptea Muzeelor şi dimensiunea educativă prin implicarea lor directă în organizarea expoziţiei. Proiectul se va concretiza prin organizarea de către tineri a unei expoziţii compuse din 10 obiecte alese de ei.
Tot ei vor căuta, selecta şi adapta informaţia etalată precum şi pe cea pentru textul de ghidaj.

Videomapping (orele 22.00-24.00) - Pe fațada clădirii vor fi proiectate animații ce vor conține elemente grafice cu referire la expozițiile Sacrul Ubicuu, Muzeul - Prima alegere.

Casa Artelor, Piața Mică nr. 21

orele 18.00-1.00 (vizită ghidată ora 20.00)

Expoziţia Dacă florile ar vorbi…  motive florale şi vegetale în broderia săsească Expoziţia prezintă o întâlnire cu lumea florilor prin intermediul simbolurilor florale şi vegetale brodate cu migală de-a lungul a trei secole pe ţesăturile de interior şi pe piesele de port păstrate în colecţiile săseşti ale Muzeului ASTRA. De asemenea, se ilustrează şi utilizarea acestora în industria casnică textilă (bumbacul, inul şi cânepa), la vopsitul firelor de ţesut şi brodat (plante tinctoriale), la prepararea leacurilor (plante medicinale), la folosirea în diverse obiceiuri din ciclul vieţii (naştere, confirmare, nuntă, înmormântare) dar şi la modul în care erau cultivate în grădinuţa cu flori.Ierbarele vechi cu plante culese din flora Transilvaniei aflate în patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal - Muzeul de Istorie Naturală completează informaţiile privind aceste multiplele întrebuinţări. Expoziţia va cuprinde şi un segment educaţional desfăşurat în colaborare cu Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP