Un produs Blogger.

luni, iulie 25, 2016

FOLLOW-UP Frumos. Ceramic. Folositor. Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Dragi prieteni, vă aducem la cunoştinţă faptul că în perioada 20-24 iulie 2016, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a înregistrat 12.311 vizitatori. În perioada respectivă Muzeul ASTRA a organizat aici ediţia cu numărul patru a  Târgului "Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda şi de Vama”.

Pe întreg parcursul Târgului, 25 de olari din România şi Ungaria s-au întrecut în olărit şi în gătit pe vatră deschisă sau în cuptor. Olarii au folosit vase de lut şi reţete tradiţionale. De miercuri până duminică s-au gătit în jur de 35 de kilograme de mâncare pe zi, iar din "meniu' nu au lipsit, spre exemplu: supa de varză, tocăniţa din carne de vită cu cartofi, papricaş de pui cu paste, gulaş, mazărea scăzută (mâncarea hunilor), gulaş secuiesc cu tarhon, gulaş Poloc, sarmale cu orez şi porumb, ciuperci umplute, ciorbă de tarhon cu pui şi mâncarea de linte.

Preparatul care a câştigat în urma jurizării a fost supa de varză (de la pomana porcului), supă pregătită de Csibi Csaba din Borla, Sălaj. Premiul special al juriului a fost câştigat de Turi Andras – tocăniţa din carne de vită cu cartofi.

În cadrul Târgului  "Frumos. Ceramic. Folositor”, s-au modelat 50 de vase din ceramică după modelul celor de Vama şi de Turda, model care a constituit tema centrală a evenimentului. Câştigătorul concursului de olărit a fost desemnat Leş Norbert din Bodony, Ungaria, care a făurit la roată un cănceu de Vama.

În cele patru zile ale evenimentului, aproape 100 de copii au participat la atelierele interactive de olărit organizate de către Centrul Scout Nocrich, Sibiu (sub îndrumarea olarului Balint Csaba) şi de  Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş.


În acelaşi cadru a fost organizat şi un atelier de ţiglărie tradiţională pus în scenă de către Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna. Aici vizitatorii au putut să afle că acest meşteşug încă se practică.

Sponsorii demonstraţiilor de olărit au fost Interkeramik Kecskemet din Ungaria şi S.C. Interceram din Sighişoara. Partener cultural si colaborator al târgului - Asociaţia Maghiarilor din Sibiu.Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP