Un produs Blogger.

vineri, iulie 08, 2016

T-aves baxtalo 2016, ediţia a IV-aT-aves baxtalo (Să fii fericit, norocos!) este o urare des pronunţată în comunităţile de rromi din România şi nu numai. Această urare apare de fiecare dată când se întâlnesc două persoane, în împrejurări obişnuite şi/sau la botezuri/ nunţi. La Muzeul ASTRA, T-aves baxtalo! Şcoala de vară de cultură rromani  este un eveniment cultural care are ca scop informarea publicului despre cultura rromilor. Acest lucru este ilustrat prin activităţi interactive în comun ale participanţilor rromi cu publicul vizitator. 85 de meşteşugari, dansatori si muzicanţi rromi din judetul Sibiu vor susţine ateliere şi programe artistice pe toată desfăşurarea evenimentului.

,,Învățăm să vorbim limba rromani, învățăm despre dialectele limbii rromanila la T-aves baxtalo .De asemenea,  învăţăm aici cum şi de ce îşi împletesc fetele părul, semnificații, obiceiuri povestite de corturărițe. Fetele rrome prezente în cadrul acestui eveniment vor interacționa cu publicul feminin în mod deosebit și le vor instrui și le vor povesti despre importanța împletiturii părului la corturărițe. Atmosfera va fi întreţinută de către ansamblul de dansatori profesioniști Romafest, care vor oferi lecții de dans vizitatorilor și participanților la eveniment.” , a declarat muzeograful Oana Burcea, responsabilul de eveniment din partea C.N.M. ASTRA.
 
Pe lângă toate activităţile din program, vizitatorii pot opta şi pentru o plimbare gratuită într-o căruța cu coviltir. În ceea ce priveşte latura culinară,  rețetele rromani  vor fi preparate de corturari din Ighișu Vechi, județul Sibiu. În cele două zile de T-avex baxtalo, vizitatorii vor putea degusta la Târgul de ţară: tocană de pui cu găluște de făină, tocană de porc cu cartofi, gogoși, varză scăzută, floştoroage cu mămăligă, popentă – prăjitura corturarilor – şi clătite de dovlecei sau măr.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.


Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt C.N.M. ASTRA
 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP