Un produs Blogger.

luni, septembrie 19, 2016

16 pentru ASTRA - Expoziția Taberei de Restaurare - Ediția a IV-a

Tradiție și patrimoniu, educație și experiență, știință și implicare, iată câteva dintre ingredientele ce motivează și susțin organizarea anuală a unor tabere de restaurare la Muzeul ASTRA din Sibiu. Acestea se desfășoară ca acțiuni de voluntariat pentru conservarea patrimoniului cultural, voluntarii fiind studenți, masteranzi și doctoranzi, împreună cu profesorii lor coordonatori. Anul acesta, în perioada 12-18 septembrie a fost rândul a 16 studenți din cadrul Universității Transilvania din Brașov să participe la această tabără, unde gazde și mentori au fost restauratorii Centrului ASTRA pentru Patrimoniu (CApP) din cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA.










Vernisajului expoziției taberei de restaurare a avut loc vineri, 16 septembrie, în prezența managerului general al C.N.M. ASTRA, Ciprian Ștefan, prof.dr.chim. Maria Cristina Timar, dr.ing. Ema Beldean și dr.ing. Anca Varodi de la Facultatea de Industria Lemnului din cadrul Universității Transilvania din Brașov, a directorului CAPP, Alina Geanina Ionescu și a cercetătorului științific Valeriu Ioan Olaru.

''Ne bucurăm să constatăm  într-o perioadă în care cuvântul criză  definește frecvent diverse situații, inițiativa noastră este în creștere. După 11, 13 și 15 pentru ASTRA (în 2013, 2014, 2015), în acest an am fost 16 voluntari care am avut parte de  o provocare  diversă ca și cazuistică, atât prin tipologia obiectelor cât și prin dimensiunea unora dintre acestea sau tipul și amploarea intervențiilor necesare. Ceea ce se poate realiza într-o săptămână, ca număr de obiecte raportate la imensul patrimoniu tezaurizat de acest muzeu, pare la prima vedere total nesemnificativ o picătură într-un ocean, dar fiecare picătură contează atunci când este vorba de moștenire și identitate culturală. Contează la fel de mult ca experiența și cunoștințele  să se transmită de la restauratorii de o viață, cu un palmares bogat, la cei în formare'' a declarat la vernisajului expoziției, prof.dr.chim. Maria Cristina Timar.






Tot în cadrul vernisajului, Ciprian Ştefan, managerul general al C.N.M. ASTRA, a amintit de programele de voluntariat și de valoarea acestora pentru viitor și a promis'' o colaborare de lungă durată nu numai prin prisma acestor obiecte restaurate, dar și prin faptul că avem nevoie de această punte  spre spațiul academic foarte important pentru noi''.



Ansamblul de obiecte preluate pentru restaurare a fost alcătuit din: un darac pentru lână, numit și "lup scărmănător" sau "poșalău", un suport de troacă (covată pentru procesare alimente), un accesoriu ergonomic în gospodăria tradițională țărănească, 3 scaune rustice pictate în stil transilvănean în cromatică albastru-roșu, datând din 1902 și 1904, o ladă de zestre și două scaune tâmplărești și un aparat de radio Philips, model din anii 1900, cu carcasă din lemn (furnire mulate).

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP