Un produs Blogger.

luni, octombrie 31, 2016

Atelier dedicat cadrelor didactice - Patrimoniul muzeal și științele. O altfel de perspectivă

"Ora de școală la muzeu – Patrimoniul muzeal şi ştiinţele. O altfel de prespectivă” este numele celui mai recent atelier de formare organizat la Muzeul ASTRA. Proiectul reprezintă o continuare a inițiativei din 2015, proiectul ,,Patrimoniul muzeal – instrument de învățare”, coordonat de către Global Mindscape, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Institutul de Știinţe ale Educaţiei şi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Programul zilei de vineri, 28 octombrie, de la Casa Artelor, a fost următorul și a fost urmărit cu mare interes de către toți participanții: 
  • Prezentarea Muzeului ASTRA din Sibiu - Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească Emil Sigerus, Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder și Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA și a ofertei educative, Raluca-Ioana ANDREI  - 15 minute
  • Patrimoniul muzeal privit dintr-o nouă perspectivă, Mihaela Murgoci – 15 minute
  • Interacționismul simbolic și educația muzeală, Raluca-Ioana ANDREI – 15 minute
  • Legături între arte și științe în contextul  educativ actual, Angela Mihăilescu – 15 minute
  • Pauza de cafea – 15 minute
  • Vizită de lucru – Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus , expoziție Dacă florile ar vorbi – 45 minute
  • Sesiune de brainstorming - parcursul de proiectare de la activități la programe pentru „Școala altfel” sau la oferta de curriculum la decizia școlii – 30 minute
  • Sugestii pentru colaborarea școală-muzeu – 15 minute
Atelierul ”Patrimoniul muzeal și științele. O altfel de prespectivă”, din cadrul proiectului Ora de școală la muzeu, a reunit în Muzeul ASTRA 63 de participanti, cadre didactice din 18 şcoli gimnaziale, 7 licee, o grădiniţă și membrii ai unei asociații cu profil etnografic din judeţul Brașov. Concret, acest atelier a avut la bază intuiţia şi energia celor înscrişi. Participanţii au lucrat în echipe şi au primit misiunea de a identifica conţinutul educaţional al programei şcolare, în baza unui obiect ales din expoziţia Muzeului ASTRA ,,Dacă florile ar vorbi”. Teoretic şi practic s-a creat astfel o simbioză între obiectul expus într-un muzeu şi ora de biologie/ fizică sau chimie. Vă vine sau nu să credeţi, de la astfel de discipline s-au identificat obiectele de patrimoniu care au ”calitățile” necesare pentru a deveni ”vedete” printre elevi. Spre exemplu: la o materie cum este fizica, unul dintre obiectele dezbătute a fost ”căiţa” (bonetă). 






Proiectul ,,Ora de școală la muzeu” se desfășoară în perioada februarie-noiembrie 2016 și este coordonat de Global Mindscape, parteneri fiind Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu și Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște.

Rezultatele cercetării vor fi valorificate în cadrul unor volume, create pentru fiecare oraș în parte – București, Sibiu și Târgoviște – care vor avea ca grup țintă cadrele didactice din aceste 3 orașe.


Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP