Un produs Blogger.

luni, martie 20, 2017

Lansare de carte "Patrimoniul preindustrial și industrial în România", vol. I-VI

Avem onoarea de a vă invita miercuri, 22 martie 2017, orele 17.00, la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu, corp B, et. 5, sala de lectură, la lansarea celor șase volume din seria „Patrimoniul preindustrial și industrial în România” de dl. dr. Volker Wollmann, apărute între 2010-2016. În fiecare volum este prezentat și patrimoniul Muzeului ASTRA. Primele trei volume vor fi prezentate de Nicolae Adrian Alexe, de la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, iar ultimele trei de dl. ing. Marcel Stancu, autorul lucrării „Sibiul și electrificarea României”. 

Marea provocare pentru muzeele și instituțiile cu atribuții în domeniul culturii va fi conservarea, protejarea și valorificarea acestui patrimoniu, care se distruge sub ochii noștri.

Cei interesați sunt așteptați pentru a afla detalii despre seria de volume și pentru a adresa întrebări autorului, dl. dr. Volker Wollmann.

Volumele dlui dr. Volker Wollmann reprezintă o inițiativă unicat în România prin faptul că acestea clasifică, descriu și repertoriază tot ce poate reprezenta patrimoniul preindustrial și industrial din România. Cu un limbaj științific, dar în același timp accesibil publicului larg, sunt prezentate funcționalitatea respectivelor instalații, alături de povestea apariției lor în România. Toate piesele de patrimoniu sunt însoțite de imagini, atât din trecut, cât și din prezent. Cititorul va afla cât de important este patrimoniul industrial, care poate că este ignorat de majoritatea oamenilor, deși fabricile și instalațiile fac parte din peisajul cotidian urban sau rural. Din păcate, multe din construcțiile descrise în volume au fost distruse ulterior.

Fiecare volum abordează câteva categorii de patrimoniu. Primul, apărut în anul 2010, este structurat în zece capitole, referitoare la monumentele tehnice legate de aprovizionarea cu apă industrială și potabilă, aprovizionarea cu gaz metan, minerit, saline, bazele carbonifere, exploatarea țițeiului, industria metalurgică și siderurgică, exploatarea cuprului, industria chimică.Volumul al II-lea, publicat în 2011, structurat pe cinci capitole, se referă la patrimoniul din domeniul materialelor de construcție, sticlei, industriei textile și pielăriei. Al III-lea volum, publicat în 2012, este împărțit în 11 capitole, abordând bunuri de patrimoniu din domeniul prelucrării cerealelor (morile), prelucrării semințelor oleaginoase, industriei zahărului, producerii berii și a băuturilor fermentate, producției băuturilor obținute prin distilare, din domeniul prelucrării lemnului, cărnii, brânzeturilor, prelucrării boștinei și a tutunului. Al IV-lea volum, apărut în 2014, având 6 capitole, descrie patrimoniul din domeniul transportului public în comun urban, iluminatul public, podurile, băile comunale, construcții și bunuri ale pompierilor și cântarele publice. Al V-lea volum, editat în 2015, prezintă în cele 7 capitole fântânile și ceasurile publice, orologii din turnuri de biserică, cadrane solare, observatoare, planetarii și faruri. Ultimul volum, care a văzut lumina 

tiparului în 2016, aduce cititorului în cele 8 capitole plăci și obeliscuri în care sunt menționate momente importante din istoria tehnicii, case memoriale, busturi, medalioane ale unor personalități cu merite deosebite în dezvoltarea tehnicii și industriei din România, monumente funerare, cimitirul „vesel” din Săpânța, troițe și cruci ridicate de mineri, opere de artă inspirate de activitatea minerilor, iar un ultim capitol trece în revistă informații suplimentare referitoare la cele cinci volume anterioare.


În fiecare volum este prezent cu prisosință patrimoniul industrial și preindustrial din județul Sibiu și mai ales cel din  Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA (Muzeul în aer liber).


Informații oferite de către colegul nostru, dl Adrian Alexe, muzeograf C.N.M. ASTRA. 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP