Un produs Blogger.

marți, septembrie 19, 2017

Festivalul Internaţional de Benzi Desenate de la SibiuÎn zilele de 22, 23, 24 septembrie 2017 la Muzeul ASTRA din Sibiu, Casa Hermes, Piaţă Mică, nr. 11, vor fi prezenţi peste 30 de desenatori şi autori de benzi desenate din țară şi din Europa pentru a expune, a desena, a gândi, a vorbi, şi a râde pornind de la banda desenată!

Artişti din 6 ţări se vor întâlni la Sibiu pentru un festival de excepţie: Laurent Lefeuvre (Franţa), Serge Ernst (Belgia), Aike Arndt (Germania), Emilyan şi Stanimir Valev (Bulgaria), Tiberius Beka (Serbia) nume sonore din line-up-ul internaţional. Dintre autorii români, ne vor onora cu prezenţa Maria Surducan şi Anna Benczedi din Cluj, Octav Ungureanu, Toma Alexandru şi Alexandru Ciubotariu din Bucureşti. Vor fi alături de noi şi editurile de benzi desenate din ţară: HAC!BD şi Ghidul Pozneţ de cultură. 

Fidel tradiţiei de a prezenta cărţile într-un mod inedit, festivalul propune activităţi pentru toate gusturile: workshop-uri, meciuri de BD, expoziţii, live-drawing, conferinţe, lansări de albume, 3D mapping pe fațada clădirii gazdă. În 2017, vom prezenta un proiect inedit în România: basmul desenat, inspirat din Conte à Bulles din Franţa. Basmul desenat este o întâlnire magică dintre o povestitoare, o desenatoare şi un muzician, care vor transpune publicul în lumea fantastică a basmelor. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, la ora 20. 

Ediția de anul acesta a festivalului se înscrie tematic pe constantele: mitologie, legendă, basm, grafică. 

De la prima sa ediţie din 2013, Festivalul de Benzi Desenate de la Sibiu atrage anual peste 2000 de participanţi, impunându-se deja ca unul dintre evenimentele de marcă din sfera artelor grafice din România. 

Festivalul Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu este un eveniment organizat de Asociaţia de prietenie Ille et Vilaine - Sibiu, Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Asociaţia Solidarité 35 Roumanie. Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu. Acţiunea este cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu pe Agenda culturală şi este susţinută de Institutul Francez din România şi Lectoratul Francez din cadrul Universităţii Lucian Blaga Sibiu, Delegaţia Wallonie-Bruxelles Bucureşti, Consiliul Departamental Ille et Vilaine, Centrul Cultural German din Sibiu, Revista Comics, SR2C, Unimat, Wacom, Carrefour, Mindspot, Cărtureşti, Editura HAC!BD, Sibio, Havana Club, Brick Mania, ATU Toy, Ghidul Poznet de Cultura, Urby. 

Afişul de anul acesta este realizat de Maria Surducan. El deschide uşa spre lumea minunată a basmelor şi a personajelor ancestrale. Universul Mariei cuprinde poveştile tradiţionale care au inspirat multe dintre albumele publicate: Foire de Nuit (Moule à Gaufres, Franţa), Prâslea cel voinic şi merele de aur (Veilant, România), Naïades (Makaka, Franţa).

PROGRAMUL FESTIVALULUI 2017
                              
JOI - 21 SEPTEMBRIE 

19.00: Invitatul lunii la Casa Ille et Vilaine, Sibiu 
           Conferinţă cu Laurent Lefeuvre despre Comics în Statele Unite şi periplul lui Fox Boy de la Rennes până în România

VINERI - 22 SEPTEMBRIE 

18.00: Inaugurare / 
Deschiderea oficială a Festivalului la Muzeul ASTRA, Casa Hermes, Piața Mică, nr.11


SÂMBĂTĂ - 23 SEPTEMBRIE 

10-22.30: Desfășurare festival, expoziţii, live drawing by Wacom, boardgames, colțul Lego
11.00: Premierea concursului A fost odată ca niciodată... în Sibiu
11.00: Atelier de desen Prima transformare cu Aike Arndt la Biblioteca Centrului Cultural German
11.30: Atelier de benzi desenate cu Serge Ernst
12.30: Meciuri de benzi desenate
14.00: Atelier de benzi desenate cu Mihai Grăjdeanu
15.00: Concursuri de jocuri de societate: HAC, Dixit, Comix, Concept, Duplik
16.00: Conferinţă Arta benzii desenate în România cu Alexandru Ciubotariu
17.00: Conferinţă Naïades, parcurs editorial de la web comics în România, la album în Franţa, cu Maria Surducan şi Anna Benczedi
18.00: Conferinţă The (Imaginary) Costume Museum cu Maria Surducan şi Mihaela Mondoc
20.00: Basm desenat
20.45: Proiectie 3D Mapping cu live-drawing pe fațada Casei Hermes 

DUMINICĂ - 24 SEPTEMBRIE 

10-16: Desfășurare festival,  expozitii, live drawing by Wacom, boardgames, colțul Lego
11.00: Lansări de carte și discuții
12.30: Meciuri de benzi desenate
13.30: Atelier de character design cu Octav Ungureanu
14.00: Prezentare tip learn and play seria de jocuri Games Of Thrones (Jocul pe masă, Intrigă în Westeros, Mâna Regelui, Tronul de Fier)

EVENIMENT

BASM DESENAT 

SÂMBĂTĂ, 23 SEPTEMBRIE 2017, ORA 20

Basmul desenat este inspirat din Conte à Bulles, inventat de desenatorul francez Jean-Claude Fournier. Este o întâlnire între un povestitor, un desenator şi un muzician care creează un spectacol simultan unde muzica, grafica şi teatrul se îmbină pentru a transpune spectatorul într-o lume fantastică. 
După ce Festivalul Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu a fost invitat în 2016 la Festivalul Quai des Bulles din Saint-Malo, am revenit în România cu ideea de a implementa pentru prima dată în România acest performance. 
Maria Surducan, Adrian Barbu şi Fabiola Petri sunt artiştii care au acceptat provocarea de a realiza acest spectacol inedit, prezentat la această ediție în exclusivitate. 
Maria Surducan
este o artistă multilaterală din Cluj-Napoca: cu o mână realizează ilustraţii, cu cealaltă benzi desenate, iar cu a treia ţine ceaşca de cafea. A publicat numeroase cărţi, nuvele grafice şi benzi desenate, din care amintim Karel Liman. În iunie a publicat Naïades la editura Makaka (Franţa), a tradus web-comicsul Merele de Aur, publicat inițial în limba română în 2016. 

Fabiola Petri
este o tânără actriţă, absolventă a Facultăţii de Litere şi Arte, Departamentul de artă teatrală din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. Încă din perioada studenţiei a fost implicată în proiectele Departamentului, participând la numeroase festivaluri de teatru din România, Polonia, Croaţia. În calitate de colaborator as secţiilor română şi germană ale Teatrului Naţional Radu Stanca, a jucat în spectacole precum: Das kunstseidene Mädchen/Fata de mătase artificială, Biedermann und die Brandstiefter /Biedermann şi incendiatorii, Ein Bett voller Urzeln /D’ale lolelor, Faust, Exhausted, Rezistenţă, Coro Nero, Jubileul, Viaductul, Culorile muzicii, Metamorfoze, producţii prezentate atât în România cât şi în Germania, Elveţia, Bulgaria, Luxemburg, Ungaria şi Statele Unite ale Americii.

Adrian Barbu
este ilustrator şi autor de benzi desenate şi fondatorul Clubului de benzi desenate Comics Club Cluj. A participat la realizarea colecţiei Relaţii ceho-române în banda desenată publicată de Editura Jumătatea Plină cu cartea Aripi de Oţel. Este de asemenea muzician şi membru al trupei Shamrock din Cluj.

EXPOZIȚII

Cele mai frumoase cărţi din România este un proiect cultural care se desfăşoară anual şi este dedicat designului de carte, dimensiunii artistice a cărţii văzută ca obiect. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper în relaţia cititorului cu cartea. Proiectul a fost iniţiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte atât pentru profesioniştii din lumea editorială, cât şi pentru designerii, graficienii independenţi şi publicul larg, oferind un cadru de apreciere şi o perspectivă internaţională.
Activitatea centrală este concursul naţional de design de carte, finalizat cu o expoziţie itinerantă a celor mai frumoase cărţi din România. Jurizarea a avut componentă profesională consistentă care a constat în dezbateri între membrii juriului în interacţiune cu un specialist străin din domeniul designului de carte.

Muzeul Benzii Desenate este un proiect de autor al artistului Alexandru Ciubotariu. Proiectul a debutat pe 16 iunie 2011, desfășurându-se ca spaţiu fizic, la etajul IV al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Capitală. Au fost organizate o serie de conferinţe consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatură, animaţie, ilustraţie de carte), dezbateri cu participarea unor autori şi editori, ateliere de creaţie, sesiuni de live drawing, lansări de carte, proiecţii de filme şi, nu în ultimul rând, concerte. După ce a încetat să existe ca spaţiu fizic, a continuat să activeze în diferite spaţii ca proiect, desfăşurând activităţi de editare, expoziţii, conferinţe sau de încurajare şi promovare a benzii desenate româneşti. Revine sub o formă nouă şi actualizată la Festivalul Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu.

Atelierele animate de Serge Ernst şi Mihai Grăjdeanu si Octav Ungureanu vor avea loc la Muzeul ASTRA, Casa Hermes, Piața Mică, nr.11, conform programului atașat, ele fiind deschise tuturor celor dornici în limita locurilor disponibile. 

Serge Ernst
Serge Ernst este un autor belgian care s-a mutat in Franta. A fost reconoscut cu albumele Les zappeurs. Mai nou a colaborat cu scenaristul Zidrou pentru a crea Boule à zéro, povestea unei fetite bolnava de cancer. Cu asociatia 2000BD pe care l-a infitat, viziteaza spitale si se intalneste cu copii internati. Cu sprijinul Spitalului de Pediatrie si Fundatia Polisano, Serge Ernst o sa tina un atelier la Spitalul de pediatrie din Sibiu, vineri 22 septembrie. 

Mihai Grăjdeanu
Născut la Mangalia în 1987. Din 1998 ilustrează zeci de pagini cu benzi desenate. După Salonul de Benzi Desenate din 2006 a început să lucreze la primul proiect cu această topică: Istoria alternativă a literaturii române în colaborare cu scenaristul Luca Dinulescu. A publicat După Gratii, prima bandă desenată pentru deţinuţii din penitenciarele din România şi Ciutanul, volumul I, Editura Dacica, primul roman grafic românesc despre fotbal. Tot la această editură a publicat primul volum din Legendele dacilor liberi-Piatra sacră. Cu ocazia Anului Caragiale în 2012, a publicat, independent, prima bandă desenată adaptată după celebra piesă de teatru a marelui I.L. Caragiale, O scrisoare pierdută. Un alt proiect aşteaptă lumina tiparului, continuarea trilogiei Ciutanul, cu volumul II. Susţine copiii şi tinerii pasionaţi de benzi desenate prin evenimente mixte în cadrul proiectului-expoziţie Artă la pachet şi prin publicarea ilustraţiilor şi paginilor pe această temă în revista online Atelier BD. Realizează caricaturi şi portrete la diferite evenimente, susţine ateliere de creaţie şi participă la diferite expoziţii, festivaluri, saloane şi concursuri de gen.

Octav Ungureanu
Blogger şi autor de comics, a fost premiat cu Trofeul Sandu Florea 2010 pentru debutul său în benzile desenate. Este organizator de evenimente şi expoziţii, coordonatorul Revistei COMICS. În 2014 a publicat Zobb, un extraterestru în Bucureşti, o compilaţie a aventurilor lui Paul şi ale tovarăşului său venit de nicăieri, care pleacă să descopere secretele ascunse ale capitalei româneşti.

AUTORI INVITAȚI


Maria Surducan
este o artistă multilaterală din Cluj-Napoca, cu o mâna realizează ilustraţii, cu cealaltă benzi desenate, iar cu a treia ţine ceaşca de cafea. A publicat numeroase cărţi, nuvele grafice şi benzi desenate, dintre care amintim Karel Liman. Momentam publică săptămânal web comics-ul Merele de Aur. 

Anna Benczedi
ilustrează cărţi pentru copii, iar în timpul liber devorează graphic novels şi marshmallows. A publicat în Glorioasa Fanzină, Urban Comics şi Ţara desenată, a lucrat Ştima Apelor, ca desenator şi colorist, album publicat în 2017, în Franţa. Se antrenează astfel pentru a deveni autoare de super webcomic-uri interminabile cu care să cucerească Internetul.

Alexandru Ciubotariu / Pisica Pătrată
s-a născut în 10 iulie 1979 la Călăraşi. Se mută cu părinţii la Constanţa, unde urmează cursurile Liceului de Artă şi apoi secţia grafică a Facultăţii de Artă George Enescu din Iaşi. A publicat lucrări în peste 60 ziare şi reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croaţia, Cehia, Franţa, Grecia, Serbia. Are la activ 11 albume de benzi desenate, primul album de street-art din România- Pisica Pătrată-, este coautor la Istoria Benzii Desenate Românesti 1891-2010, lucrare pentru care i-a fost decernat Trofeul Sandu Florea 2010. Portofoliul său numără peste 40 de expoziţii şi nenumărate premii. Tot el este şi iniţiatorul Muzeului Benzii Desenate. 

Laurent Lefeuvre
este un autor de benzi desenate francez. Creaţia lui cea mai faimoasă este Fox Boy, un super erou breton care locuieşte la Rennes. Vine la Festivalul Internaţional de Benzi desenate de la Sibiu cu sprijinul Asociaţiei franceze Solidarité 35 Roumanie în cadrul parteneriatului cu Festivalul de Benzi Desenate de la Saint-Malo. 

Serge Ernst
Serge Ernst este un autor belgian care s-a mutat in Franta. A fost reconoscut cu albumele Les zappeurs. Mai nou a colaborat cu scenaristul Zidrou pentru a crea Boule à zéro, povestea unei fetite bolnava de cancer. Cu asociatia 2000BD pe care l-a infitat, viziteaza spitale si se intalneste cu copii internati. Cu sprijinul Spitalului de Pediatrie si Fundatia Polisano, Serge Ernst o sa tina un atelier la Spitalul de pediatrie din Sibiu, vineri 22 septembrie. 

Aike Arndt
Abilitatea de a se transforma a fost şi va fi mereu o tema îndrăgită. În basme, oamenii sunt metamorfozaţi în animale sau în creaturi mitice. În benzi desenate oamenii obişnuiţi pot, printr-un proces de transformare, deveni supereroi, căpătând astfel puteri supranaturale. Câteodată însă o transformare nu este o binecuvântare, ci un blestem. 
Sub îndrumarea ilustratorului Aike Arndt din Berlin vom aborda tema prima transformare, vom fi martorii creării unor noi supereori şi vom afla povestea lor. În ce şi prin ce mijloace se vor transforma personajele noastre? Este această transformare un blestem sau o binecuvântare? Este transformarea doar temporară sau definitivă? Invitat la festival prin intermediul Centrului Cultural German Sibiu.

Adrian Barbu 
este ilustrator şi autor de benzi desenate şi fondatorul Clubului de benzi desenate Comics Club Cluj. A participat şi el la realizarea colecţiei Relaţii ceho-române în banda desenată publicată de Editura Jumătatea Plină cu cartea Aripi de Oţel, povestea unui pilot ceh, Josef Balejka. Dorinţa lui Josef de a zbura, manifestată încă din copilărie, l-a purtat prin şcoli de pilotaj, apoi, după ruperea Cehoslovaciei în două şi transformarea Cehiei în protectorat german, o evadare cu peripeţii îl va duce în Polonia. La început în baza militară din Deblin şi tot aşa, din fugă-n fugă, din atac în retragere, până în România.

Robert Obert 
este desenatorul afişului Festivalului Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu 2016. Personaj obscur al lumii interlope artistice, autor de bandă desenată şi ilustrator, Robert se trage dintr-o reţea întortocheată de influenţe. La 14 ani face cunoştinţă cu gravorul român Marcel Chirnoagă, mai târziu îl întâlneşte pe Rodion Galeriu şi la un moment dat dă peste inventarul de bucătărie Estetica Morţii, scris de Mihai Mircea Ciobanu. Între 1984 şi Brave New World îşi numără capetele de acuzare, în timp ce pendulează cu gândul la proiectul de comics al lui Ashley Wood. Lucrează în paralel la romanul grafic Splinter şi la creatura mutantă b.d. momentan necatalogată, Profeţia Urbană.

Kape Illustration 
este un cuplu de ilustratori din Timişoara, Evelyne Krall şi Andrei Puică. Îşi împart activitatea între manual şi digital, având ca rezultat afişe, decoruri dedicate festivalurilor de muzică, tricouri, ilustraţii şi benzi desenate. Au creat un roman grafic numit Suferar. Au colaborat cu revista Terapie de Basme.

Alin Ivan
este creatorul lui Vlady, liliacul drăguţ. Un vampirel neobişnuit şi simpatic cu dinţi de şoricel, care adoră mujdeiul de usturoi, care nu doarme ziua şi nu stă cu capul în jos ca părinţii săi, liliecii-vampiri. Vlady o iubeşte pe porumbiţa Mary, iar cel mai bun prieten al său este Manix, şobolanul.

Ionuţ Popescu
“Desenez. Alb-negru, color. Da, îmi place. Şi îmi plac şi benzile desenate. Şi am terminat şi liceu şi facultate de arte, şi da, cred că asta m-a ajutat în ceea ce fac”.

Vali Sava
din Bucureşti, autodidact în materie de benzi desenate.

Toma Alexandru
face de toate, este actor şi comic de stand-up şi uneori îşi aşterne glumele pe hârtie, în desene. De peste opt ani, se ocupă de proiectul Ceva mărunt pe net. Vine la Sibiu cu albumele sale şi cu umorul întotdeuna caustic. 

Alex Talamba
este unul dintre talentele româneşti, remarcate şi publicate la ora actuală în Franţa. După Sidi Bouzid Kid, în 2015 a publicat Pandora Beach. Nu părăseşte România pentru că aşteaptă publicarea a trei albume la Editura Mandragora : Elabuga, Mila 23 şi Cei de Dincolo.  

Sorina Tomulețiu / TOM,
este deocamdată singurul artist grafic din Sibiu, participant la festival. Ea realizează lucrări care pendulează între ilustrație și artă stradală. Din combinația mai multor tehnici de artă plastică rezultă personaje fermecătoare în cadre suprarealiste, creaturi cu umor negru și peisaje alegorice care compun un ecosistem imaginar plin de culoare.

Octav Ungureanu
Blogger şi autor de comics, a fost premiat cu Trofeul Sandu Florea 2010 pentru debutul său în benzile desenate. Este organizator de evenimente şi expoziţii, coordonatorul Revistei COMICS. În 2014 a publicat Zobb, un extraterestru în Bucureşti, o compilaţie a aventurilor lui Paul şi ale tovarăşului său venit de nicăieri, care pleacă să descopere secretele ascunse ale capitalei româneşti.

Mihai Grăjdeanu
Născut în Mangalia în 1987. Din 1998 ilustrează zeci de pagini cu benzi desenate. După Salonul de Benzi Desenate din 2006, a început să lucreze la primul proiect de benzi desenate: Istoria alternativă a literaturii române, în colaborare cu scenaristul Luca Dinulescu. A publicat DUPĂ GRATII, prima bandă desenată pentru deţinuţii din penitenciarele din România si CIUTANUL volumul I, la Editura Dacica, primul roman grafic românesc despre fotbal. Tot la editura Dacica a publicat primul volum din Legendele dacilor liberi - Piatra sacră. Cu ocazia anului Caragiale din 2012, a publicat independent, prima bandă desenată adaptată după celebra piesă de teatru a marelui I.L. Caragiale, O scrisoare pierdută. Un alt proiect aşteaptă lumina tiparului, continuarea trilogiei Ciutanul, cu  volumul II. Susţine copiii şi tinerii pasionaţi de benzi desenate prin evenimente mixte în cadrul proiectului-expoziţie Artă la pachet şi prin publicarea ilustraţiilor şi paginilor de bandă desenată în revista online Atelier BD. Realizează caricaturi şi portrete la diferite evenimente, susţine ateliere de creaţie şi participă la diferite expoziţii, festivaluri, saloane şi concursuri de gen.

Serban Anghel
Tânăr artist român care s-a făcut remarcat prin publicarea O, The torch from Hooges şi The wood cortege. Pe Internet este foarte activ cu Comics Ghianchi. Participă şi la revista Comics. 

Xenia Pamfil 
Desenez de când am învăţat să ţin un creion în mână, asta însemnând de pe la un an şi câteva luni şi de atunci asta e metoda cea mai bună de a mă deconecta şi de a materializa toate nebuniile care-mi trec prin cap. Folosesc în mare parte Photoshopul pentru ilustraţii şi benzi desenate. La benzi desenate prefer să fac schiţa şi inking-ul de mână şi doar să colorez cu ajutorul computerului. Am publicat în câteva numere ale revistei Otaku Mag, ilustraţii în albume ca Peper Project şi Maliki şi o mică bandă desenată la Forumul VDM; am două expoziţii personale la activ, ambele au avut loc la Galaţi. În 2011, am publicat în The Book of George, lansată la Festivalul de la Angoulême. Am studiat la Liceul de Artă Dimitrie Cuclin din Galaţi şi la Universitatea George Enescu, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi, secţia grafică publicitară. În perioada facultăţii am obţinut şi o bursă de studiu Erasmus la Metropolitan University din Manchester unde am avut parte de o experienţă deosebită în domeniu.

Emiliyan şi Stanimir VALEV
Fraţii Valev sunt autori de benzi desenate şi ilustratori bulgari care lucrează împreună. Lucrările lor au fost prezentate la festivaluri şi expoziţii internaţionale în Bulgaria, Serbia, România şi Columbia, iar poveştile lor au fost publicate în Bulgaria, Bosnia Herţegovina, România, Turcia, Franţa, Statele Unite ale Americii şi Argentina.

Alexandra Gold
S-a născut în 1986 la Braşov, odată cu prima ninsoare din acel an. A crescut cu TV-ul consumând excesiv desene animate şi a învăţat singură engleza şi germana. Dorea să devină desenatoare fără să ştie că există un nume mai potrivit pentru respectiva profesie. În 2010 a absolvit masterul la grafic design în Bucureşti, dar s-a întors la vechea ei pasiune din copilărie şi acum lucrează ca ilustratoare independentă. În prezent este căsătorită cu arta şi are mulţi copii pe care speră să-i  facă cunoscuţi publicului.

Tiberiu Beka 
Venit din Serbia, este un desenator realist foarte talentat care a semnat 10 albume pentru diverşi editori francezi începând din 2002. A colaborat cu editurile Glenat și Le Lombart.


Ghidul poznet de cultură
Botezul asociaţiei a fost făcut în ianuarie 2012 de noi, cele cinci membre: Ioana, Valentina, Simona, Anamaria şi Raluca. Pentru că lucrăm împreună pe diverse proiecte culturale, ca cercetători, educatori, muzeografi, sociologi, oameni de litere, chiar şi voluntari, ne-am gândit că nu ar fi rău să ne asociem şi să punem la punct un plan bine ticluit de a ne transforma visele lunatice în proiecte şi apoi în lucruri concrete. Din 2016, a început să apară Ghidul pozneţ de cultură, revistă de artă şi cultură pentru tineri. 

HAC ! BD 
Cea mai mare editură de benzi desenate din ţară. În calitate de pionier în 2012, când a lansat după povestea lui Creangă primul număr din Harap Alb Continuă, a insuflat publicului un nou val de atracţie pentru banda desenată din România. Primul număr s-a vândut în 10.000 de exemplare. Profitând de succesul lor, au lansat a doua revistă, TFB-Tinereţe fără Bătrâneţe. A editat multe alte albume: Zobb, un extraterestru în Bucureşti al  lui Octav Ungureanu, Ioniţă Tunsu al lui Puiu Manu și altele.


Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu
Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu
Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP