Un produs Blogger.

joi, aprilie 19, 2018

INFO MUZEUL ASTRA – Invitație atelier de găitănărit pentru copii

Expoziții Călătoare Brașov și Muzeul ASTRA  invită copiii cu vârsta peste 6 ani la ”atelierul de împletit fire și povești”. Prin acest atelier, participanții vor cunoaște un vechi meșteșug specific Șcheiilor Brașovului și anume găitănăritul. 

Găitanele sunt fire de bumbac, in, mătase, lână, împletite sub forma unui șnur, aplicat în trecut pe vestimentație cu scop decorativ. Ele sunt realizate pe o troacă din lemn de care sunt atașate 5, 6, 8, 10, 12 ciocănele pe care sunt puse firele. La început se va lucra cu 4 ciocănele și pe măsură ce căpătăm îndemânare putem trece la 5 sau 6 ciocanele. În trecut găitănăritul era un meșteșug reprezentativ pentru Brașov. Șcheii Brașovului a fost un centru renumit de prelucrare a găitanelor cu o dezvoltare maximă la sfârșitul secolului XVIII - începutul secolului XIX la care participau circa 600 de familii.
Atelierul se va desfășura în Muzeul în Aer Liber, Pavilionul Multicultural - sala de expoziție: Târg, Cale, Atelier în perioada 25.04.2018 - 06.05.2018. Un element important al atelierului este faptul că atât participanții cât și vizitatorii depotrivă pot vizita Casa din cartierul Şchei al oraşului Braşov. Este vorba despre singurul monument din mediul urban transferat până în prezent în Muzeul ASTRA. Construcţia are două nivele: primul, din piatră, este săpat în pantă şi a servit ca spaţiu de depozitare, iar cel de-al doilea, din lemn de brad şi stejar, reprezintă spaţiul de locuit. Acest spațiu provine chiar din zona specifică atelierelor de găitănărit.Participarea la atelier costă 14 lei/ elev.


Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți apela nr. 0721028967, dna Ioana Balaban, organizator atelier. Accesul la acest atelier poate fi obținut doar în baza unei programări la nr de telefon mai sus menționat.

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu. 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP