Un produs Blogger.

marți, mai 15, 2018

Daruri din Epoca de Aur: din colecția Nicolae și Elena Ceaușescu

Vineri, 18 mai, orele 17:00, la Muzeul „Franz Binder” din Sibiu, Piața Mică, nr.11 va fi vernisată expoziția „Daruri din Epoca de Aur”. Expoziția  valorifică în mod unitar patrimoniul reprezentat de cadourile primite din afara țării de către familia Nicolae și Elena Ceaușescu în situații de protocol. Colecția de daruri prezidențiale a intrat în patrimoniul muzeului prin repartiție guvernamentală în două tranșe, în anii 1991 și 1999. Azi cuprinde peste 450 de obiecte ce vor fi expuse publicului în două expoziții temporare, în 2018 și 2019.

,,Cu intenția de a oferi publicului elemente de context ale epocii fără a înclina balanța spre medierea unei istorii negative, sub-expoziția Semicentenar în Epoca de Aur aduce în atenție câteva elemente de fundal legate de anul iconic 1968: sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în comunism, reorganizarea administrativ – teritorială, lansarea autoturismului Dacia, înființarea Gărzilor Patriotice, susținerea simbolică a poporului Cehoslovac după Primăvara de la Praga. Nu în ultimul rând, expoziția își propune familiarizarea celor tineri și foarte tineri cu concepte dintr-o epoca recentă care azi le apar ca exotice sau total necunoscute, traversată de părinții și bunicii lor, a cărei istoricitate acoperă într-o mare măsură cei 100 de ani sărbătoriți anul acesta. În plus, patrimoniul românesc s-a format și pe căi mai puțin bănuite de către vizitatorii muzeali și asta încercăm să facem: să spunem povestea muzeificării acestor obiecte” , a declarat Adriana Avram, Șef de Secție Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”.

Expoziția este organizată de către Muzeul ASTRA - Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” împreună cu Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA și în colaborare cu studenți stagiari, masteranzi la Universitatea din București – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. În 18 mai, când pentru al 41-lea an consecutiv comunitatea globală va sărbători Ziua Internațională a Muzeelor, se împlinesc și 25 de ani de la inaugurarea expoziției de bază a Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”.


Info text: Adriana Avram, Șef de secție Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”
Adrian Alexe, Muzeograf Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.Cosmin Călinescu,
Purtător de cuvânt 
Muzeul ASTRA 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP