Un produs Blogger.

luni, iulie 23, 2018

La final de TÂRG FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA DE BISTRIŢA 18-23 iulie 2018


Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Bistriţa organizat în perioada 18– 23 iulie 2018 a avut loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de ţară și a atras un număr de  14.695 de vizitatori. În cadrul evenimentului au participat 50 de specialişti şi olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova. Fabrica Interkeramik din Kecskemét, Ungaria şi Interceram Sighişoara au sponsorizat demonstraţiile de olărit cu 150 kg de lut, iar partener cultural şi colaborator al Târgului a fost Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, care a sprijinit Muzeul ASTRA cu voluntari traducători maghiară-română-maghiară pentru organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului.

Târgul a urmărit reintroducerea în sistemul obiectelor de uz casnic şi cotidian a vaselor de lut prin sublinerea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, estetice şi funcţionale pe care acestea le implică.

S-a avut în vedere stimularea dialogului între meşterii olari români, maghiari, moldoveni şi bulgari în vederea abordării unei noi perspective în ceea ce priveşte respectarea autenticităţii produselor, dar şi animarea muzeului, oferirea către publicul vizitator a unui program cultural de cea mai mare atractivitate. S-a respectat originalitatea execuţiei, a tehnicilor tradiţionale de lucru, a menţinerii funcţionalităţii obiectelor.

În perioada 20-21 iulie 2018, în Târgul de ţară s-au organizat ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş, Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna, Sibiu şi Imbold-Teracota Mediaş, judeţul Sibiu, la care au participat un număr de 300 de copii şi adulţi. Acțiunile educaționale au vizat familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia au modelat lutul la roata olarului, au presat lutul în tipare sau au decorat vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.

S-a creat o arhivă foto de aprox. 500 fotografii şi filme, disponibilă la Arhiva Muzeului ASTRA, s-au realizat interviuri cu olarii participanţi şi au fost culese 14 reţete.  Îmbogăţirea colecţiei de ceramică cu 20 piese replici-ceramică de Bistriţa realizate de meşterii olari participanţi, români, bulgari, moldoveni şi maghiari. S-au realizat 40 de obiecte de ceramică la roata olarului care vor fi arse în cuptorul din cadrul Muzeului ASTRA şi decorate de către participanţii de anul viitor.

În cele 3 zile s-au gătit aproape 170 kg de mâncare şi s-au preparat în vase de lut, pe vatră deschisă sau în cuptor: Papricaş de cartofi cu cârnaţi de Csabai, Gulaş Alfödi, Saramură de pui oltenească, Gulaş Poloc, Supă Barkony Betjár, Supă haiducească după gustul bucătarului, Tocană de cartofi cu ciolan afumat, Cavârma Pilesca (mâncare tradiţională bulgărească), Tocăniţă de vită, Supă de peşte- somn, Papricaş de somn, Tocăniţă de gălbiori cu mămăligă, Friptură moldovenească, Pui la cuptor cu legume.

În contextul desemnării Sibiului, Regiune Gastronomică Europeană 2019 am considerat deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă. Astfel, olarii – bucătari  au pregătit pentru public, în zilele de 21 şi 22 iulie 2018, pentru degustare, preparate recuperate din Arhiva Muzeului ASTRA şi specifice Mărginimii Sibiului.

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor, ediţia a VII-a 2019 va promova şi revitaliza un vechi centru de ceramică săsească din secolul al XIX-lea, Zalău.
Evenimentul a fost organizat sub egida Anului European al Patrimoniului.DEMONSTRAŢII DE OLĂRIT
PREMIUL I
LEŞ NORBERT, Bodony, Ungaria
PREMIUL II
LEŞ GAVRIL, Bodony, Ungaria
PREMIUL III
Csibi Csaba, Borla, România
PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI PENTRU ATELIERE EDUCAŢIONALE
BÁLINT CSABA şi Centrul SCOUT Nocrich, Sibiu, România

DEMONSTRAŢII DE GĂTIT
PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI
FARKAS GÁBOR şi MOLNÁR JÁNOS, Mezőmegyer  şi Tata, Ungaria ( Papricaş de somn)
PREMIUL I
SARKANY SZOBOLCS, Marghita, Bihor, România ( Supă haiducească)
PREMIUL II
FARKAS GÁBOR şi MOLNÁR JÁNOS, Mezőmegyer  şi Tata, Ungaria (Supă de peşte din somn)
PREMIUL III
BÁLINT CSABA şi Centrul SCOUT Nocrich, Sibiu, România ( Tocăniţă de gălbiori)


Info text: Karla Roșca, muzeograf Muzeul ASTRA

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP