Un produs Blogger.

miercuri, august 15, 2018

Țăranul român de la Război la Unire


Pe toata perioada minivacanței de Sfânta Maria, la Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, vor avea loc animatii cu diverse ipostaze ale țăranului român din perioada Primului Război Mondial până la Marea Unire. Țăranul român de la Război la Unire este o inițiativă derulată prin Programul Centenar, finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul Identitate Națională - România Centenară. În cadrul animațiilor culturale din program, vor fi ilustrate sarcini din gospodărie pe care le rezolvau bărbații aflați în permisie, iar aici vin micile reparatii din jurul casei, ca de pildă un gard, o poartă, un podeț, confecționatul opincilor,  jucăriilor simple pentru copii sau, fiind mare nevoie, ai stâlpilor de mormant.
,,Personajul principal al evenimentelor care au generat actul unirii de la 1918 a fost țăranul român. Indiferent de zona de proveniență, acesta a luptat, a susținut și a fost mereu actorul principal, indiferent că era în prima linie de luptă sau în spațiile de lucru care asigurau logistica necesară pentru front. În cadrul acestui program, la Muzeul ASTRA se vor realiza ateliere gastronomice care ilustrează alimentația din perioada Războiului. Va fi reprodusă printr-un atelier interactiv, imaginea transportului de alimente cu carul (saci cu semințe). De asemenea, se va măcina porumb la una din morile din muzeu, un element necesar legat de prepararea hranei în acele vremuri tulburi. <<Militarii>> se vor hrăni, își vor îngriji efectivele militare în curți, antrenând publicul vizitator în discuții și în realizarea animațiilor din program. Se vor organiza ateliere demonstrative de săpat tranșee, confecționat pari și împletituri de nuiele pentru reconstituirea unei zone de apărare la scară redusă. “, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.
Se va realiza un scenariu cu mai multe animații culturale în care va fi scoasă în evidență importanța femeilor în viata familiei din mediul rural. Angajate și voluntare ale Muzeului ASTRA, costumate în haine de lucru tradiționale din toate zonele etnografice românești, vor anima unele gospodării din muzeu, contemporane cu prima conflagrație mondială. Va fi ilustrat rolul femeii ca și cap al familiei, în lipsa bărbatului. Se vor realiza ateliere de țesut si se vor confecționa replici după steagurile care au fost folosite de delegatii din provinciile istorice.

Animațiile propuse vor implica publicul care va îmbrăca replici de uniforme românești din primul Război Mondial – în fiecare week-end din sezonul estival. Uniformele de probă sunt disponibile în Pavilionul Muzeal Multicultural. Soldatul în repaus. Cu replicile de uniforme, se vor realiza animații, prin care vor fi însuflețite gospodăriile din muzeu, ilustrând viața țăranului - soldat între două lupte. Trupele erau încartiruite în casele țăranilor, în zonele unde aveau loc lupte.

Țăranul român de la Război la Unire  va aduce doinele si cântecele de cătănie ale Mariei Casandra Hausi într-un recital extraordinar la Muzeul ASTRA, sâmbătă, 18 august 2019, începând cu ora 17, în poiana din fața Bisericii din DreteaAcţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP