Un produs Blogger.

joi, octombrie 25, 2018

STRUCTURI Expoziție itinerantă

În data de 26 octombrie 2018, ora 13.00, la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, vernisează expoziția itinerantă STRUCTURI. Autorul expoziției este Geanina Ionescu, artist plastic, membru UAPR, Director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu - Muzeul ASTRA Sibiu. Lucrările au fost expuse anul acesta, pentru prima dată, în 26 aprilie 2018, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române din București, cu ocazia Simpozionului „Zilele Francisc I. Rainer”, Antropologie și Genetică.

„Intrăm în expoziții de artă contemporană mai des sau mai rar, iar uneori impactul resimțit este copleșitor prin noutate. Artiștii expun sinteza unor simțiri, unor idei, unor informații enunțate în idiolect propriu. Ajungem să păstrăm astfel de imagini în suflet, unde ele cristalizează progresiv, așa cum înfloresc cristalele de gheață pe un geam. Iar energia lor tainică ne inspiră, configurează diamantin, în timp, un orizont de aspirații, îndemnându-ne să ni-l apropiem. Doamna Geanina Ionescu operează asupra noastră un exercitțiu de introspecție, ne supune la ceea ce am putea numi o agresiune optică. Ni se oferă în fapt o iniţiere în ceea ce înseamnă limbajele obiectuale. Sunt enorm de multe aceste limbaje, iar provocarea are drept scop să ne reveleze obiectul în ipostaza de purtător de limbaje. Nu este un hazard că arta de secole XX și XXI construiește punți între om și obiect. Vom ajunge curând să înțelegem cum obiectul vorbește despre oameni, câteodată mai bine decât o putem face noi înșine”, a declarat dr. Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător științific, specialist în antropologie simbolică la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române

„Este o pictură destul de masculină, cu forme geometrice și cu o gimnastică a griurilor și a negrului interesantă, care îmi aduce aminte de fotografia alb-negru pe care din păcate vor să o distrugă dar care totuși persistă. E o pictură platonică, interesantă, revoluționară, care sigur că nu place oricui. Arta nu este democrație, arta este elitistă. Mi-a plăcut expoziția, este originală, este interesantă, nu mă așteptam. Îmi pare bine că am văzut-o și o felicit pe autoare”, a declarat Academician prof. univ. dr. Constantin Bălăceanu - Stolnici, președinte de onoare, fondator al Societății Academice de Antropologie și director onorific al Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române. „Se știe în general că pictura bizuită pe geometrie, din zona constructivist-cubistă, are ca sorginte rațiunea. Doamna Geanina Ionescu nu se limitează însă la această rece abordare și cu o sublimă forță emoțională își investește lucrările cu un lirism ce mișcă și cele mai nesimțitoare suflete. Privind mai îndelung grupajul de lucrări de la Biblioteca Academiei constat că autoarea a umanizat geometria conferită picturii, muzicalitatea unei simfonii în griuri”, a declarat Profesor dr. Vasile Florea. 

Expoziția itinerantă cuprinde 28 lucrări de artă plastică contemporană  și va fi deschisă publicului în perioada 26 octombrie - 15 noiembrie 2018.Info text & autor expoziție: Conf. univ. dr. Geanina Ionescu, Director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu - Muzeul ASTRA Sibiu, artist plastic, membru UAPR - Filiala Pictură, București.  
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP