Un produs Blogger.

vineri, aprilie 05, 2019

Ziua Internațională a Rromilor la Muzeul ASTRA

Data: 8 aprilie 2019, ora 13 
Locația: Sala Auditorium, PaMM, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, strada Pădurea Dumbrava, nr. 16-20, Sibiu 

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează luni, 8 aprilie, ora 13, o lecție deschisă cu elevi din municipiul şi din județul Sibiu. Evenimentul este organizat pentru a simboliza astfel Ziua Internațională a Rromilor, iar tema aleasă este limba rromani. Participă 10 beneficiari ai Centrului de zi A.R.A.P.A.M.E.S.U. Sibiu, 20 elevi ai Școlii cu clasele I-VIII din Alțîna, județul Sibiu și 30 elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” Sibiu.   
„În România, începând cu anul 2006, se marchează ziua de 8 Aprilie ca „sărbătoare a etniei rromilor din România” şi a fost adoptată prin lege de Parlamentul României. Anul 2019 este declarat de către UNESCO „anul internațional al limbilor indigene”, așadar ne propunem ca în această dată să avem o lecție deschisă despre limba rromani cu elevi din municipiul şi din județul Sibiu. Limba rromani face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene, fiind similară cu alte limbi indiene precum hindi. Alfabetul international al limbii rromani comune a fost adoptat la data de 7 aprilie 1990, cu ocazia unei sesiuni a Comisiei Lingvistice ce a avut loc la Varşovia. Elevii vor afla, într-un mod interactiv despre originea limbii, influențe, varietate, dar și cuvinte sau expresii în această limbă.”, a declarat Oana Burcea, muzeograf Muzeul ASTRA.   8 aprilie - Ziua Internaţională a Rromilor de pretutindeni a fost adoptată la primul Congres Mondial al rromilor din Londra, anul 1971. 
Evenimentele organizate de Muzeul ASTRA cu acest prilej, vor avea loc în Sala Auditorium, Pavilionul Muzeal Multicultural (intrarea principală în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), strada Pădurea Dumbrava, nr. 16-20.   


Info text: Oana Burcea, muzeograf Muzeul ASTRA, responsabil organizare eveniment  Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu. 


Cosmin Călinescu,
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP