Un produs Blogger.

joi, iunie 06, 2019

Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare pictură pe lemn la Muzeul ASTRA, Ediția a VI-a

În perioada 10-14 iunie 2019, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu evenimentul Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare pictură pe lemn, Ediția a VI-a. Muzeul ASTRA va fi gazda acestui eveniment care va reuni peste 50 de participanți. Specialişti din cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, studenţi ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu și invitați din Satu Mare, Bacău, Covasna, Harghita, Hunedoara, Argeș, București, Călărași, Dolj, Braşov, Vâlcea, Gorj, Harghita, Prahova, Neamț, Vaslui, Sibiu vor participa la această acţiune ce are ca scop redarea stării de sănătate a elementelor din lemn pictat din componența iconostasului Bisericii din Vința, județul Alba.

,,În urma acordului de salvare a picturii din interiorul bisericii din Vința, județul Alba, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop IRINEU, echipa Muzeului ASTRA a efectuat operația de consolidare profilactică a straturilor picturale, urmată de desprinderea controlată a pânzelor interstițiale și demontarea elementelor din lemn pictat, respectiv boltă și iconostas (naos), peretele despărțitor dintre naos și pronaos și tavan pronaos. Pictura a fost realizată în perioada 1819 - 1821 de Simion Silaghi-Sălăjeanu. Până în prezent s-au efectuat investigații fizico-chimice, investigații biologice și intervenții de restaurare pe elementele din lemn pictat ce formează bolta bisericii, în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu. În urma restaurării (2019-2021), cele 65 elemente din lemn pictat, aproximativ 100 m² de pictură (41 elemente reprezentând bolta, iconostasul din naos, peretele despărțitor dintre naos și pronaos și 24 elemente reprezentând tavanul din pronaos) vor fi valorificate prin repunerea lor în interiorul bisercii reconstruite în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Biserica se va reloca în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cu toate elementele constitutive, a declarat conf. univ. dr. Geanina Ionescu, Director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu.

Deschiderea oficială a Workshop-ului de restaurare, aflat la cea de-a VI-a ediție, va avea loc luni,
10 iunie 2019, ora 09.00 la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Pădurea Dumbrava, nr. 16-20, Poarta 3, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În cadrul evenimentului se va face o prezentare a Bisericii din Vința, se vor prezenta elementele din lemn pictat care formează iconostasul, se vor efectua analize cu spectrometrul de fluorescenţă de raze X portabil. În perioada 10-14 iunie 2019 se va desfășura procesul de restaurare a celor 7 elemente din lemn pictat din structura iconostasului Bisericii din Vința. În data de 14 iunie 2019, în clădirea Centrului ASTRA pentru Patrimoniu vor avea loc dezbaterile finale.

PROGRAM

Conferințele ASTREI
WORKSHOP DE RESTAURARE  PICTURĂ PE LEMN
Ediţia a VI-a
Muzeul ASTRA, prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu

organizează următoarele evenimente:

10 iunie 2019, ora 09.00
Deschiderea oficială
Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare pictură pe lemn, ediția a VI-a
Prezentarea elementelor din lemn pictat / Analize cu spectrometrul de fluorescenţă de raze X portabil

10 iunie 2019, orele 11.00-17.00
11-13 iunie 2019, orele 09.00-17.00
14 iunie 2019, orele 09.00-12.00
Desfășurarea procesului de restaurare

14 iunie 2019, ora 13.00
Dezbateri finale

Locație
Centrul ASTRA pentru Patrimoniu
Pădurea Dumbrava, nr. 16 – 20, Poarta 3,
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

 
INFO TEXT & Coordonator eveniment: Conf. univ. dr. Geanina Ionescu, Director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP