Un produs Blogger.

vineri, iunie 14, 2019

INFO IMPORTANT Muzeul ASTRA – program 14-17 iunie 2019

Dragi prieteni, pe această cale vă facem cunoscut programul Muzeului ASTRA în perioada 14-17 iunie 2019Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, dedică luna iunie familIEI, sărbătorind relația specială dintre mamă și fiica sa. În luna aceasta,  IA, ca și meșteșugul popular, sunt parte din moștenirea fetei de la mama ei, iar atelierele noastre interactive reprezintă pilejul în care vizitatorii pot asculta poveștile creatorului popular. Astfel, cei interesați pot afla modul de perpetuare a tainelor meșteșugurilor din România. În perioada 14 - 17 iunie, vizitatorii  Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului pot urmări tehnica de lucru și măiestria cu care creatori populari  de marcă realizează icoane pe sticlă și lemn, măști tradiționale, jucării ecologice și fac demonstrații de olărit. În fiecare zi din intervalul mai sus menționat , între orele 10.00 și  18.00, sunt organizate ateliere de :

 - pictură icoane pe sticlă la Biserica din Bezded, 
 - atelier de confecționat jucării ecologice la Tehno Parc 
 - demonstrații de olărit la Gospodărie-atelier de fluierari, Hodac
 - atelier de confecționat măști la Gospodăria Câmpulung Moldovenesc
- pictat icoane pe sticlă la Gospodăria - atelier de rogojinari, Văleni
- atelier de pictat icoane pe lemn - Complex arhitectural Stolojani – Târgu Cărbuneşti.

Sâmbătă, 15.06.2019, de la ora 14.00 va avea loc deschiderea oficială a expoziției Micro Folie, la Casa Artelor. La deschidere vor participa, printre altii, doamna Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze în România și doamna Daniela Cîmpean, Presedintele CJ Sibiu. ProiectulMicro Folie, reprezintă o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii din Franța si coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 muzee din Franța: Luvre, Chateu de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musee Picasso, Musee du  Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cite des sciences et de l'industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musee d'Orsay si Festivalul din Avignon. Muzeul aduce laolalta pest 500 de opere de arta, fiind o calatorie digitala dedicata tinerilor dar si varstnicilor, din Antichitate pana la explorarea spatiala. În cadrul acestui proiect, Muzeul ASTRA va desfășura sâmbătă, 15.06.2019, o serie de ateliere interactive pentru copii începând cu ora 13.30.

Duminică, 16.06.2019, va avea loc Hramul Bisericii din Dretea, procesiunea de Rusalii, ridicarea armindenilor și sfințirea holdelor.

Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Dretea, județul Cluj, datând din anul 1672, este unul dintre cele mai valoroase monumente din Muzeul în aer liber.  Biserica este construită în stil maramureșean, iar pictura este o combinație de artă post-bizantină și artă populară, în care pictorul a optat, în naos, pentru două teme majore: ciclul Patimilor și sfinții militari. În imagini puteți vedea picturi mai puțin vizibile publicului, din altarul bisericii: Jerta lui Avraam și Hristos Euharistic.

În Muzeul în aer liber, cu ocazia Rusaliilor, se vor organiza următoarele, duminică, 16 iunie 2019:

- ora 9.30-12.00: liturghia la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Dretea
- începând ora 12.00: 
- procesiunea de Rusalii, cu prapuri, de la biserica din Dretea la biserica din Bezded;
- ridicarea „armindenilor” la bisericile din Bezded și din Dretea - reconstituirea unui obicei care se realiza de Rusalii;
- sfințirea holdelor din luncă, ce se realiza tot cu ocazia Rusaliilor

Vă așteptăm pe la noi!
Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP