Un produs Blogger.

vineri, iunie 19, 2020

Ziua Universala a Iei, ediția a VII-aÎMPREUNĂ
SIBIUL SE ÎMBRACĂ-N IE
LA CEA DE A VII-A EDIȚIE A ZILEI UNIVERSALE A IEI

20-21 iunie 2020 – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
24 iunie 2020 – Conferință online: IA, haină de lumină a sărbătorii

Ne apropiem de miezul anului, de cea mai lungă zi din an și de începutul verii astronomice. În prag de solstițiu și de Sânziene, sărbătorim Ziua Universală a Iei pentru a 7-a oară, în Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu. Sub titlul ÎMPREUNĂ deschidem larg porțile Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului pentru a-și primi oaspeții. Însoțiți de Rusalce, de Sânzienele care se pregătesc să anunțe solstițiul și Sfântul Ioan de Vară, intrăm din nou în lumea magică a IEI. Suntem convinşi că sensul lui ÎMPREUNĂ a căpătat anul acesta valenţe multiple, dincolo de granițe fizice, în spiritul unor comunități reașezate parcă, ardelenește, în matca empatiei şi maturităţii.REPERE DIN PROGRAM
MUZEUL ÎN AER LIBER DIN DUMBRAVA SIBIULUI

Sărbătoarea este întregită de decorarea Muzeului ASTRA cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria E – Patrimoniul Cultural Național, distincție acordată de Preşedintele României, Excelenţa Sa domnul Klaus Johannis, pentru merite deosebite în peisajul cultural autohton și internaţional. Distincţia va fi înmânată de către viceprim-ministrul României, doamna Raluca Turcan. Festivitatea va avea loc sâmbătă de la ora 17.00, pe scena Târgului de țară.

Am ales patru spaţii distincte din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului pentru ediția de anul acesta, invitându-vă la cea mai frumoasă plimbare prin muzeu, pe alei senzoriale și poieni înverzite, din Târgul de țară pe aleea pivelor spre gospodăriile din Văleni, Târgu Cărbunești, Râșculița și Straja.

Din programul acestui an nu vor lipsi târgul de ii și obiecte tradiţionale, plimbarea în IE cu Biciclete Cochete, cosiţe și cununițe de flori împletite. Sâmbătă după-amiaza, de la ora 17.30, pe scena Târgului de țară invitați sunt Petra Acker & the Band.Petra Acker & the Band – tribul a patru artiști-magicieni neconvenţionali care aleg să se joace continuu, în cel mai original mod, cu ritmurile, sunetele, undele şi vibraşiile, cu muzica.

Cineva, cândva, spunea că să asculți muzică înseamnă, de fapt, să asculți ce se întâmplă în tine când se aude muzica. Petra Acker & the Band sunt cei care știu să facă să se „întâmple” metamorfoze, bucurie și sinestezie în lăuntrul tuturor atunci când pendulează de la funk la afrobeat sau de la jazz la r'n'b.

Muzicieni consacraţi, Petra Acker & the Band ridică întotdeauna ştacheta evenimentelor la care sunt invitaţi. Din Europa în SUA, de la Untold şi Waha la Festivalul de Jazz din Budapesta, de la renumitul Club de Jazz „Porgy and Bess” din Viena șâşi până la cele mai colorate şi luminoase scene din lume.

Anul acesta, pe lângă un nou album cu compozţii proprii, am cules cu grijă bijuterii muzicale rare din jazzul românesc vechi şi obscur, pentru a le reda strălucirea și a le face cunoscute tuturor. Printre primii artişti pe care vrem să-i reascultaţi prin performanceul nostru, se numără Laurenţiu Profeta, Ramon Tavernier, Cătălin Tîrcolea sau Radu Ghizăşan.

CONFERINȚĂ ONLINE – IA, HAINĂ DE LUMINĂ A SĂRBĂTORII

Părintele prof. Constantin Necula ne-a însoțit încă de la prima ediţie organizată de Muzeul ASTRA. Anul acesta, pe 24 iunie, de Sânziene, de la orele 18:30, devine gazdă în conferința online organizată în parteneriat cu Centrul de Cultură și Știinţă al României la Tunis, Ambasada României la Tunis, Institutul Limbii Române și Doxologia, avându-le invitate pe Mirela Creţu – Director Muzee pavilionare (Muzeul ASTRA), Iulia Gorneanu (autor, curator, colecționar), conf. univ. dr. Lia Faur (scriitor, Lector de limba română la Universitatea El Manar, Institutul de limbi moderne Habib Bourguiba, Tunis; coordonator al Centrului de Cultură și Știinţă al României la Tunis) şi Andreea Ciortea (antreprenor cultural, co-organizator și iniţiator Ziua IEI Sibiu şi comunitatea online IA Sibiu).

ONLINE:

Tot ceea ce trebuie să faci este să porţi o IE sau o cămaşă tradiţională oriunde te-ai afla, să te fotografiezi şi să îţi schimbi poza de profil pe contul de facebook, twitter sau instagram, iar apoi să o împărtăşeşti cu noi pe pagina de facebook https://www.facebook.com/muzeulastrasibiu și https://www.facebook.com/IASIBIU/
Hashtaguri
#MuzeulASTRA #ZiuaIei #24iunie #Sânzienele #IASibiu #lablouseroumaine
#RomaniaZiua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, și a fost iniţiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine. 


PROGRAM ZIUA UNIVERSALĂ A IEI
Ediția a VII-a – ÎMPREUNĂ
20-24 IUNIE 2020


SÂMBĂTĂ, 20 IUNIE 2020

Târg de ii, obiecte tradiţionale, design contemporan, flori şi cosiţe împletite
Interval orar: 10.00 – 18.00
Locurile de desfășurare: Gospodărie-atelier de spătari, Râşculiţa, judeţul Hunedoara; Gospodărie-atelier de dogari, Straja, judeţul Suceava; Complex arhitectural, Stolojani – Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj; Gospodărie-atelier de rogojinari, Văleni, judeţul Gorj; Aleea pivelor; Târgul de țară

Spațiul de joc: construim împreună panoul din LEGO cu semne străvechi
(Powered by seriousplay.ro)
Interval orar: 10.00 – 18.00
Locul de desfășurare: Târgul de ţară

Ateliere de consiliere: Grijeşte-ţi IA cu Iulia Teodorescu – restaurator Muzeul ASTRA
Interval orar: 10.00 – 12.00 și 14:00 – 16:00
Locul de desfășurare: Târgul de ţară

Decorarea Muzeului ASTRA cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler
Categoria E – Patrimoniul Cultural Național
Distincție acordată de Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Johannis, pentru merite deosebite în peisajul cultural autohton și internațional. Distincția va fi înmânată de către viceprim-ministrul României, doamna Raluca Turcan
Interval orar: 17.00 – 17.30
Locul de desfășurare: Târgul de ţară

Plimbare în IE cu Biciclete Cochete
Interval orar: 15.30 – 16.00 – Întâlnire Biciclete Cochete la Casa Artelor (Piața Mică nr. 21)
16:00 – 17:00 – Plimbare în IE cu Biciclete Cochete pe traseul Piața Mică – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Locurile de desfășurare: Piața Mică / Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Picnic în IE cu Biciclete Cochete
Interval orar: 17:00 – 20:00
Locul de desfășurare: Poiana din zona Târgului de ţară

Concert de jazz – Petra Acker & the Band
Interval orar: 17:30 – 19:00
Locul de desfășurare: Poiana din zona Târgului de ţară


DUMINICĂ, 21 IUNIE 2020

Târg de ii, obiecte tradiţionale, design contemporan, flori şi cosiţe împletite
Interval orar: 10.00 – 18.00
Locurile de desfășurare: Gospodărie-atelier de spătari, Râşculiţa, judeţul Hunedoara; Gospodărie-atelier de dogari, Straja, judeţul Suceava; Complex arhitectural, Stolojani – Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj; Gospodărie-atelier de rogojinari, Văleni, judeţul Gorj; Aleea pivelor; Târgul de țară

Spaţiul de joc: construim împreună panoul din LEGO cu semne străvechi
(Powered by seriousplay.ro)
Interval orar: 10.00 – 18.00
Locul de desfășurare: Târgul de ţară

Ateliere de consiliere: Grijește-ţi IA cu Iulia Teodorescu – restaurator Muzeul ASTRA
Interval orar: 10.00 – 12.00 și 14:00 – 16:00
Locul de desfășurare: Târgul de ţară

MIERCURI, 24 IUNIE 2020

CONFERINȚĂ ONLINE – IA, HAINĂ DE LUMINĂ A SĂRBĂTORII

Moderator: Părinte prof. Constantin Necula
Invitați: Mirela Creşu, Iulia Gorneanu, Lia Faur, Andreea Ciortea
Interval orar: 18:30 – 20.00
Locul de desfășurare: online – Doxologia.ro, paginile de Facebook – Muzeul ASTRA, IA Sibiu Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Parteneri: Biciclete Cochete
Parteneri conferinţă online: Doxologia.ro, Centrul de Cultură și Științe al României la Tunis, Ambasada României la Tunis, Institutul Limbii Române
 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP