Un produs Blogger.

marți, februarie 09, 2021

Bilanț Muzeul ASTRA în 2020

În perioada 1 ianuarie –  31 decembrie 2020, Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, a înregistrat 313.544 vizitatori/ beneficiari de programe culturale.

,,Anul 2020 a marcat profund activitatea și dinamica de vizitare a Muzeului ASTRA, dar în jurul acestuia se află o comunitate puternică pentru care Muzeul s-a dovedit a fi indispensabil. Pandemia cauzată de COVID-19 ne-a convins că cea mai bună strategie este adaptarea și, indiferent de greutăți, suntem datori să continuăm să oferim servicii şi programe culturale diverse și de cea mai înaltă calitate. Această capacitate de adaptare de care colectivul Muzeului ASTRA a dat dovadă în acest an dificil ne-a dovedit reziliența, adevărata forță a unei instituții culturale mature, puternic consolidată și extrem de apropiată de publicul său. Suntem optimiști și încrezători că în 2021, odată ce vaccinarea va crește mobilitatea oamenilor și Muzeul ASTRA va înregistra cifre de vizitare mai mari atât din turismul intern, dar și prin revenirea turiștilor străini., a declarat Ciprian Anghel Ştefan, managerul general al Muzeului ASTRA.  

 Întrucât anul 2020 a fost unul pandemic, marcat de rigorile impuse de răspândirea virusului SARS-CoV-2, instituția a fost închisă publicului vizitator în perioada stării de urgenţă (12.03.2020 – 15.05.2020), dar și a carantinării municipiului Sibiu (15.11.2020-14.12.2020). Practic a fost redusă perioada de vizitare la aproximativ 75%, însă în tot acest timp ne-am adaptat/ conformat normelor sanitare pe care le recomandă autoritățile în combaterea pandemiei COVID-19. Deşi a fost un an dificil și provocator, Muzeul ASTRA a reușit prin programele inedite organizate în aer liber să genereze venituri proprii de 3.288.061 lei obţinând, totodată, fonduri nerambursabile în valoare de 1.900.000 lei. Vorbim despre 2 proiecte finanţate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-CULTURA, 1 proiect finanţat în cadrul Programului Operațional Capital Uman, 1 proiect finanţat în cadrul programului Erasmus+ şi un proiect finanțat în cadrul programului Europa Creativă (valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil aferent proiectelor menționate anterior este de peste 10 milioane de lei).

Ediţia cu numărul 27 a festivalului de film documentar ASTRA Film Festival  s-a derulat în premieră în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în perioada 4-13 septembrie. A fost un eveniment organziat în conformitate cu normele sanitare de combatere a pandemiei de COVID-19. Au fost  10 seri de film, 8 locatii în aer liber si 50 de filme urmărite inclusiv din bărci, pe lacul din Dumbravă.

Una dintre componentele de bază a Muzeului ASTRA în anul trecut, a fost cea educaţională. 10.472 de copii au participat la activităţile de educaţie muzeală şi interpretare patrimoniu - ateliere meşteşugăreşti (ţesut, confecționat opinci, olărit, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice, ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz și treasure hunt, iar pentru cei mai mici dintre vizitatori am pregătit parcursuri motrice, desenate pe aleile din Muzeu. 

În ceea ce privește Departamentul Conservare  Restaurare - Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, au fost efectuate 23 lucrări - intervenţii de restaurare monumente, 6  lucrări de reconstrucţii monumente, 4  lucrări de demontări și transferuri monumente, 286 de obiecte au fost restaurate. De altfel, o amplă operațiune de restaurare a început la Muzeul ASTRA în 2020. Este vorba despre restaurarea Bisericii din Vința, un lăcaș de cult care poartă spiritul unei comunităţi din Munţii Apuseni. Biserica poartă amprenta lui Simion Silaghi-Sălăjeanu, pictor muralist și pictor de icoane pe lemn. La restaurarea Bisericii din Vinţa au participat 21 restauratori, 1 biolog, 1 chimist coordonați de Conf. univ. dr. Geanina Ionescu, Director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu. Este vorba despre  65 de elemente din lemn pictat (aproximativ 100 m² de pictură pe lemn: boltă, iconostas, peretele despăţitor dintre naos și pronaos, tavan pronaos) din interiorul Bisericii din Vinţa, toate acestea restaurate de către specialiștii Muzeului ASTRA.

 


Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA 

 


 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP