Un produs Blogger.

vineri, martie 19, 2021

INFO MUZEUL ASTRA – Program de weekend 19-21.03.2021

Dragi prieteni, vă aducem la cunoștință că în perioada 19-21.03.2021 la Muzeul ASTRA vor avea loc următoarele evenimente:

 
1. Atelier de cusut/ brodat - ,,Cusătura primăverii”

În luna dedicată femeilor, refacem povestea acului, instrumentul magic care, mânuit cu desăvârșită iscusință, înfăptuiește cele mai frumoase broderii!

 

Astfel, în perioada 19 – 21 martie 2021, între orele 10.00 – 12.30 și 14.00 – 16.30, la și în Muzeul ASTRA va fi organizat un atelier de cusut/ brodat, eveniment dedicat tuturor celor dornici să afle informații despre tehnicile de brodare, materialele folosite și utilitatea obiectelor brodate în trecut, în funcție de modelul broderiei.

 

Atelierul va fi amenajat la Gospodăria funcțională de viticultor sas din Șeica Mică, cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV 2.

 

În baza biletului de intrare în muzeu și cu ajutorul unei hărți, vizitatorii vor identifica locația în care se va desfășura atelierul.

 

2. „Sân-Toader – tradiția povestită” & Povestea colivei

 

Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului - Gospodăria din Târgu Cărbunești / Gospodărie de „nemeș” din Berbești

 

Data: 20.03.2021 (sâmbătă)

Program: între orele 10-15

 
Ideea principală a acestei activități culinare stă în prezentarea istoriei colivei și a tradițiilor populare precreștine, legate de Sâmbăta Sfântului Toader. Coliva din grâu fiert, decorticat, va fi ,,condimentată” de muzeografi cu motive geometrice, vegetale, simboluri creștine, folosind nucă, stafide, cacao, scorțișoară, coajă de lămie. Coliva va fi ornamentată apoi cu șabloane din carton. Vizitatorii pot să se implice în condimentarea și decorarea farfuriilor de colivă, dar și să guste din acest preparat special. Coliva împodobită va fi adusă în biserica din Bezded, pentru pomenirea morților într-un ceremonial religios.

 

3. Întreabă un muzeograf-ghidaj tematic în Sectorul Morărit: morile cu ciutură

 

Întreabă un muzeograf - este o activitate de ghidaj tematic gratuit pe un anumit sector din Muzeul ASTRA. În perioada 20-21 martie,  în intervalul orar 10-16, sectorul prezentat va fi cel de morărit, situat pe partea stângă a lacului din Muzeul în aer liber.  Muzeograful care va face ghidajul va prelua vizitatorii interesați de la Moara cu cai din Sâmpetru, județul Timiș.  Primele repere din traseu vor fi Moara cu ciutură din Topleț , județul Caraș-Severin și Moara cu ciutură și admisie prin butoni din Svinița, județul Mehedinți, acolo unde pentru prima data, prin mijloace tehnice moderne, morile vor prinde viață, fiind dotate audio cu sunetele specifice morilor funcționale. Ghidajul este oferit publicului fără programare.

 


BACKGROUND INFO

 

În categoria instalațiilor pentru măcinat cereale, moara cu ciutură reprezintă cea mai simplă instalație din seria tipologică a morilor hidraulice, având transmisia mișcării, de la roată la piatra alergătoare, directă. Pentru randamentul său scăzut, datorat acestor parametri tehnici, denumirea sa populară este de râșniță. În Muzeul în Aer Liber întâlnim 5 mori cu ciutură: Moara cu ciutură din Topleț județul Caraș-Severin, Moara cu ciutură și admisie prin butoni Svinița, județul Mehedinți, Moara cu două ciuturi și angrenaje de transmisie, Râu de Mori, județul Hunedoara, Moara cu trei ciuturi, Arcani, județul Gorj, Moara cu șase ciuturi, Găleșoaia, județul Gorj.

 

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

  

.......

Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP