Un produs Blogger.

joi, aprilie 01, 2021

Program de weekend 2-4 aprilie la Muzeul ASTRA

 

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 2-4 aprilie 2021 o serie de activități specifice Paștelui Catolic. Este vorba despre Vopsirea ouălor de Paști – o activitate adresată în special copiilor,  Pomișorul de Paști, element de bază în decorul mesei tradiționale în Duminica Paștelui la sași și reconstituirea obiceiului Căutatul ouălor (germ. Eiersuchen), adresat copiilor.

 


1.Vopsire ouă de Paști

📅02-03 aprilie 2021 - vineri & sâmbătă

⌚interval orar 10:00-16:30 (în ambele zile)

📍Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică

 

Ouăle de găină, rață și gâscă  adunate din cuibarele gospodăriilor din Muzeul ASTRA vor fi decorate cu diverse frunze din grădină. Depănând povești despre Paștile de altădată, muzeograful va introduce vizitatorul în atmosfera de sărbătoare a casei săsești.

 


În comunităţile săseşti din Transilvania, ouăle se vopseau în Joia Verde (germ. Gründonnerstag) și în Vinerea Mare (germ. Karfreitag). La început, ouăle de Paşti se colorau numai în  roşu (viața, sângele vărsat de Mântuitor), galben (soarele), și negru (patimile îndurate de Iisus). Mai apoi s-au introdus culorile verde, albastru şi maro. Se foloseau culori naturale obţinute din buruieni, diferite flori şi frunze, precum şi din fructe şi coji de copac, preparate după reţete străvechi, transmise din generaţie în generaţie, cu o mare varietate de procedee si tehnici. Plantele, în funcţie de momentul când erau recoltate, de timpul de uscare sau de modul în care erau combinate, ofereau o gamă extrem de variată de nuanţe. Se foloseau arinul, prunul, nucul, socul, cornul, mesteacănul, mălinul, leușteanul, macul.

Pentru prepararea culorilor, se foloseau vase noi, ca să nu se păteze ouăle. Vopsirea ouălor cu substanţe extrase din plante era o adevărată artă pe care femeile ştiau să o practice cu un simţ artistic deosebit. Cele mai frumoase ouă erau cele din zona Bistriţei, ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă-de-vie, desenate cu motive inspirate din ciclul vieţii, sau scrise cu diferite zicale pe care feciorii le dăruiau iubitelor. Cu această ocazie, fetele de măritat aveau prilejul să-şi aleagă logodnicul în funcţie de frumuseţea oului primit.



În zona Sibiului se practica tehnica de vopsire a ouălor în frunze de ceapă roșie și galbenă decorate  cu frunze. După ce planta era înlăturată, rămânea în alb doar conturul acesteia.

Deasemenea, continuăm și în acest weekend activitatea Întreabă un muzeograf, printr-un ghidaj care are ca scop valorificarea Bisericii din Comănești, jud Gorj , un monument aflat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, pe partea stângă a lacului.  Muzeograful care va face ghidajul poate fi găsit de vizitatori la Bisrica din Comănești (lângă Gospodăria de pomicultor din Bălănești, jud. Gorj). Ghidajul este oferit fără programare publicului interesat, cu respectarea normelor de prevenire a virusului Covid-19. Activitatea va avea loc duminică, 4 aprilie, între orele 11 – 13   și  14 – 16.



 

Vă reamintim că începând de astăzi, 2 aprilie 2021, programul de vizitare al Muzeului ASTRA  este cuprins în intervalul orar 08.00 - 18.00, cu achizitionarea ultimului bilet la ora 17.30.

 

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.


Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP