Un produs Blogger.

luni, iulie 19, 2021

Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău. Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA organizează în perioada 21-25 iulie 2021, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a IX-a ediție a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău. 26 de olari din România, Ungaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului în gătit reţete tradiţionale pe vatră deschisă, în vase de lut, patru zile din cele cinci, cât cuprinde evenimentul. Comisii de jurizare mixte, alcătuite din specialiști în olărit & gastronomie vor desemna cei mai buni olari şi bucătari-olari. 

„La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în fața juriului un vas din colecția Muzeului ASTRA, care se încadrează în tema stabilită la ediția anterioară (ceramica de Zalău), apoi să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în fața comisiei de jurizare. De asemenea, olarii trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiționale zonei din care provin. Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferințe și a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit și a unei tematici prestabilite, ceramica de Zalău. De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piață și îi îndrumă să se documenteze în colecții muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialiști să abordeze colecțiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe publicul vizitator să cunoască beneficiile gătitului în vase de lut bine arse. Organizatorii vor încerca prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meșterii olari şi specialiștii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsească soluții privind schimbul de cunoștințe, informații și experiențe despre materialele și tehnicile folosite, despre marketingul produselor și evitarea kitsch-ului. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi va combina latura expozițională și cea comercială cu un grad mare de animație culturală, demonstrații practice de olărit şi de gătit în vasele realizate, ateliere experimentale de modelare și presare a lutului, decorarea și arderea ceramicii.”, a declarat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare

 

Ceramică de Zalău 

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău va începe miercuri, 21 iulie 2021, ora 9.00, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferință având ca temă Ceramica de Zalău.

 

REPERE DIN PROGRAM

În patru zile din cele cinci în care este programat evenimentul, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii și adulți și ateliere experimentale de modelare, presare a lutului și de decorare a ceramicii. Atelierul experimental de ardere a ceramicii va avea loc, sâmbătă, 24 iulie 2021, la Gospodăria – atelier de olar Găleșoaia, județul Gorj, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor și adulților cu meșteșugul olăritului, în care aceștia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meșterilor.

 

Demonstrațiile culinare se vor desfășura tot la Târgul de ţară în perioada 22 – 23 iulie 2021, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă, rețete tradiționale românești, maghiare şi moldovenești precum: Babgulyás unguresc, Tocană de vită cu tarhon și paste, Tocană de căprioară, Ciorbă țărănească, Gulaș cu găluște, Gulaș secuiesc, Tocănița olarului cu vin roșu, Gulaș cu fasole boabe, Zeamă de pui, Tocăniță țărănească cu legume cu carne, Fasole moldovenească cu afumătură, mămăliguță și castraveți murați, Supă de varză, Tocăniță de pui cu tarhon.

 


Sâmbătă 24 iulie 2021, începând cu ora 14.00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor: Tocăniță ungurească de vițel și Gulaș cu fasole boabe, iar duminică, 25 iulie 2021, Tocăniță ungurească de vițel și Gulaș cu carne de porc.

 

Sâmbătă, 24 iulie 2021, la ora 20.00, Nightlosers Band va încânta publicul cu un recital muzical pe ritmuri de ethno și blues.

 


Sponsori: S.C. Interceram Sighişoara.

Partener cultural şi colaborator al târgului este Asociaţia Maghiarilor din Sibiu - HID.

 

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

INFO TEXT: Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare

 

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA 

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP