Un produs Blogger.

joi, august 18, 2022

Gastronomie & meșteșuguri din comuna Jina la Muzeul ASTRA

 Program: Târgul comunităților rurale ediția a XXVIII-a, Mărginimea Sibiului, comuna Jina

Data: duminică, 21 august 2022

Interval orar: 10-16

Locație: Muzeul în aer liber, Târgul de țară

 

Edițiile Târgului comunităților rurale, prin care sunt promovate comunele Județului Sibiu, continuă cu una dedicată comunei Jina, o comună de frunte a Mărginimii Sibiului, al cărei specific tradițional ocupațional a fost păstoritul. Cu acest prilej, reprezentanții comunității ne vor introduce în mai multe sfere ale vieții tradiționale moștenite de la bătrânii jinari. La scena de la târgul de țară din Muzeul în aer liber va fi amenajat un decor cu obiecte etnografice din viața pastorală: cojoace, bituși, țoale, săcătee, hurdoaie de bătut untul, putinee, vom cunoaște universul material al colibelor și al stânilor de odinioară. Vor fi prezenți 30 de reprezentanți ai comunității din Jina, gospodine, oieri s.a., care vor organiza aici ateliere gastronomice și meșteșugărești specifice acestei commune din Mărginimea Sibiului.

 


,,Din primăvară până toamna târziu, ciobanii și băcițele din Jina păstoreau oile și făceau brânza de burduf, iar mai apoi vestita telemea. În cadrul atelierelor gastronomice, localnicii din Jina vor găti tocăniță de miel cu mămăligă, balmoș cu smântână și unt proaspăt bătut în hurdoi. În ambianța versurilor poeziilor populare ale Mariei Sterp, vom avea parte și de ateliere meșteșugărești: femeile vor lucra în șezătoare, vor îndruga și vor toarce lâna, o resursă care era valorificată cu multă pricepere pentru a face tot felul de articole ce țineau de cald omului sau ajutau la transportarea bucatelor, a brânzei sau a mieilor. Bărbații nu se vor lăsa nici ei mai prejos, ei vor bate coasa și vor rândui iarba din jurul Târgului de țară, iar pe scaunul de tras șiță, ne vor demonstra cum din butucul de molid se pot face șițe care acopereau înainte casele și multele colibe și stâni din munți. La amiază, pe când bucatele se vor apropia de a fi gata de servit, fluierașii, în frunte cu Iliuță de la Jina, ne vor încânta cu sunetele atât de potrivite vârfurilor de munți, cântând parcă frumusețea naturii și apropierea de Dumnezeu. Programul artistic va fi continuat de sunetele ritmate ale Fanfarei Miorița din Jina.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

 

Producătorilor prezenți în mod obișnuit la Târgul de țară li se vor alătura și cei din comuna Jina. Vizitatorii vor putea astfel să guste și să achiziționeze produse lactate, brânză de burduf, telemea, pâine și cozonac, produse apicole, gemuri, dulcețuri și siropuri din fructe de pădure. Pentru a atrage din nou atenția asupra importanței folosirii sacoșilor de pânză, așa cum la sat se folosea traista țesută, marcă identitară a fiecărui sat, unul dintre participanții la eveniment va primi în dar un săcăteu/o traistă cu bucate tradiționale specifice comunei Jina.     

 

Jina în Muzeul Tehnicii Populare (1968)

Jina

Evenimentul este inclus în cadrul Programului Târgul de țară. Grădină și peisaj legumicol.

 

 

INFO TEXT: Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Administrare

Statistici (Vizitatori unici)

  ©Template by Dicas Blogger.

TOP